Recenzia: Pohoda na ostrove hádok. Ako stroskotal Jiří Langmajer s Janou Plodkovou

Helena Dvořáková, Pravda | 17.03.2023 07:00
ostrov Foto:
Aj napriek katastrofe sa Alice rozhodne rozdeliť manželstvo a rozdelí ostrov na polovicu. Jedna je Richardova a druhá jej. Netrvá dlho a uvedomia si, že ak chcú na ostrove prežiť, musia spolupracovať a tiež sa dohodnúť.
Túžite po pohode? Máte ju mať. Stačí si pozrieť film Ostrov režiséra Rudolfa Havlíka a naladiť sa na fantazírovanie baróna Prášila. Aj vo filme Ostrov je totiž všetko možné - hoci ide o príbeh stroskotancov, ktorí havarovali na pustom ostrove, aktéri nepodliehajú hystérii. Neprekáža im ani to, že v troskách je aj ich manželstvo.

Práve pre náhlu citovú krízu – a veľkú naštvanosť – prerušili (dovtedy ideálni partneri v najlepšom veku) dovolenku v Tichomorí a leteli malým poštovým lietadielkom, aby sa čím skôr rozviedli. Pilot však stratil vedomie a dvojplošník sa zrútil do mora. Stroskotanci sa preberú na belostnej pláži pustého ostrova.

Keď muž a žena stroskotajú na ostrove

Pozrite si snímky z nového českého filmu

Fotogaléria
Dobrodružná romantická komédia Ostrov rozpráva...
Alice (Jana Plodková) a Richard (Jiří...
+6Lietadlo, ktorým sa manželia vracajú domov...

Raj banality

Rozvadená dvojica musí teda ešte spolu vydržať. Alice (Jana Plodková) a Richard (Jiří Langmajer) tam síce na seba ďalej vrčia, ale postupne sa príjemne zabývajú a užívajú si prírodu i voľný čas. Skrátka, všetko je v pohode. Režisér uchopil príbeh opačne, postavil ho na hlavu: namiesto zúfalstva či tragických zranení sa manželia po havárii len trocha oprášia a pokračujú vo svojej banálnej existencii. Hádajú sa, ale sú presvedčení, že všetko dobre dopadne, však dnešný svet je bezpečný a všemocný. Už ich iste hľadajú.

Nerobia z havárie veľkú vedu a aj príroda im prihráva. Okrem mora majú obďaleč vodopád, postavili si prístrešok, nazbierali kokosové orechy a more priplaví, na čo si pomyslia. Aj gitaru, aj alkohol, aj ihlu a niť. Napokon však vypľuje aj mŕtvolu pilota, ktorého zručne a bez veľkých emócií jeho poslední pasažieri pochovajú. Veľa rečí okolo mŕtvoly nenarobia, nebudú si kaziť pohodu.

“Jana je diabolsky dobrá herečka! Pracovať s... Foto: Cinemart
ostrov “Jana je diabolsky dobrá herečka! Pracovať s ňou pred kamerou mi pripomínalo svojou intenzitou prácu na javisku,” povedal o svojej kolegyni Jří Langmajer.

Zaľúbení divosi

Dni ubiehajú, život na ostrove má už svoju pravidelnosť a patrí k nej aj siesta, počas ktorej si Richard zapisuje a kreslí do notesa. Domáca pani sa pekne upravuje, neopúšťa sa, naopak – divočina jej pristane. More, slnko a piesok urobia svoje a manžel začne po žene lačne poškuľovať. Pokušenie pôsobí aj na rozvadených manželov.

Ako to dopadne vo filme s podtitulom Dovolenka za trest? Vrátia sa k sebe títo dočasní divosi? Autori (scenár napísali Rudolf Havlík a Filip Oberfalcer) sa snažia diváka napínať, ponúknu aj jemné dejové zauzlenia, ale mohli sa trocha viac snažiť. Aj oni ako keby si urobili z prípravy filmu prímorskú pohodu a uspokojili sa s mdlými dialógmi, hoci ide o klasickú konverzačku, ktorá je vždy veľkou príležitosťou pre vtipné prestrelky.

Buď chlap Čítajte viac Česká komédia Buď chlap sa natáčala v horách, uviedli jej predpremiéru

V Ostrove je tak vydarená napríklad scéna s hadom, ktorý – ako vieme – v raji symbolizuje diabla. Skúša to aj na Alicu a Richarda, ale manželia napokon hada upečú a biblického pokušiteľa zjedia. I tak však zhrešia. Dokonca sa im napokon ani z ostrova nechce odísť, čo svedčí o vývoji deja, ale celkovo sa nič zvláštne nestane.

Janin humor a Jirkova nevrlosť spolu fungujú... Foto: Cinemart
ostrov Janin humor a Jirkova nevrlosť spolu fungujú tak krásne, že mi srdce poskočí vždy, keď ich vidím v spoločnej scéne. Ostrov je dobrodružná komédia v pravom zmysle slova a na svoje si v nej príde každý, kto rád cestuje alebo má jednoducho rád dobrodružstvo a romantiku," povedal režisér Havlík.

Divák si v pohode môže užívať pohľady na statného Langmajera a krehkú Plodkovú, ako aj vychválenú thajskú prírodu, ale nezbaví sa pocitu oklieštenosti. Ako keby sa kamera naozaj mohla pohybovať iba na malom – prenajatom – úseku. A niektoré scény vyzerajú, ako keby vznikli na kolene. Napríklad záchranca stroskotancov sa iba mihne, nepoznateľný a neobjasnený.

Jeho význam prehluší jasot Alice v podaní Plodkovej, ktorá inak vniesla do prášilovského príbehu trocha ozajstnosti. Nečakane sa zjaviaceho záchrancu vtipne pozdraví: Dobrý den. Nepodarilo sa jej ale presvedčivo odohrať napríklad scénu, v ktorej oznamuje manželovi, že raz, keď bol na služobnej ceste, jej vyoperovali maternicu. Tu sa do filmu postaveného síce na zveličení vlúdil náznak sentimentu, a to už bolo priveľa aj na Plodkovú.

Oscar najlepší herci Čítajte viac Akademici nie sú úzkoprsí. Filmom roka je Všetko, všade, naraz

Diváci v Česku vraj na film vo veľkom chodia, režisér Havlík má totiž povesť zručného remeselníka a jeho filmy sú obľúbené (Po čom muži túžia, Bábovky, Prezidentka). Robí ich tak, že divák sa usmieva a hoci filmy aj kritizuje, odchádza v pohode. Aj v tomto prípade je to tak.

Ostrov (2023) CZ HD Trailer

HODNOTENIE PRAVDY: 2,5 HVIEZDIČIEK Z 5

Ostrov / ČR, 2023 / r.: Rudolf Havlík / h.: Jiří Langmajer, Jana Plodková, Ted Otis.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ