Akademici nie sú úzkoprsí. Filmom roka je Všetko, všade, naraz

O tom, že Americká filmová a televízna akadémia prechádza renesanciou a štrukturálnymi zmenami v ústrety rôznorodosti, rodovej a rasovej rovnosti a reaguje na woke culture svedčí aj tohtoročné odovzdávanie cien. Sedem z deviatich nominácií vrátane hlavnej ceny pre najlepší film, premenila absurdná sci-fi komédia Všetko, všade, naraz, ktorej ústrednými hrdinami sú príslušníci čínsko-americkej menšiny. Zrejme sa špekulovalo zbytočne, že tento nekonvenčný film so šialenou zápletkou bude pre konzervatívnu akadémiu príliš tvrdým orieškom.

13.03.2023 12:57
Oscar najlepší herci Foto: ,
Na snímke majitelia Oscarov za herecký výkon v hlavných úlohách, druhá zľava malajzijská herečka Michelle Yeohová (film Všetko, všade, naraz) a druhý sprava Brendan Fraser (film Veľryba) a ocenení herci vo vedľajších úlohách, vľavo Ke Huy Quan a vpravo Jamie Lee Curtisová pózujú s Oscarmi.
debata (1)
Kto sú víťazi tohtoročných Oscarov?

Pozrite si snímky nových majiteľov zlatých sošiek

Fotogaléria
 Absurdná komédia Všetko, všade, naraz mala až...
Sci-fi snímka Všetko, všade, naraz, premenila...
+3Vo filme Všetko, všade, naraz sa v živote...

Neporaziteľný hit roka

Oscary rozdali v noci na pondelok v divadle Dolby Theatre a tento rok našťastie nezatienil umenie žiadny škandál. Cena má svoju 95-ročnú históriu ďalšie „prvýkrát“, a to v podobe víťazky kategórie najlepší ženský herecký výkon. Malajzijčanka Michelle Yeohová je za stvárnenie majiteľky práčovne Evelyn prvou herečkou ázijského pôvodu, ktorá bola nominovaná v tejto kategórii, a, prirodzene, je aj prvá, ktorá toto prestížne ocenenie získala.

Malajzijská herečka Michelle Yeohová získala... Foto: TASR/AP, Jordan Strauss
Michelle Yeohová, Oscar Malajzijská herečka Michelle Yeohová získala cenu Americkej akadémie filmových umení a vied (AMPAS) pre najlepšiu herečku v hlavnej úlohe vo filme Všetko, všade, naraz (Everything Everywhere All at Once) . Herečka už získala Zaltý glóbus, sošku Oscara si prevzala v divadle Dolby Theatre v Los Angeles v noci na pondelok 13. marca 2023.

Hlavná hrdinka filmu Všetko, všade, naraz sa pri ďakovných rečiach vystriedala so svojimi kolegami. Cenu pre najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe udelili jej filmovému manželovi Ke Huy Quanovi, ktorý sa takto grandiózne vrátil k herectvu po dvadsiatich rokoch. Oscarovou je aj Jamie Lee Curtis za stvárnenie antagonistky – daňovej úradníčky. Evelyn ju stretáva v rôznych dimenziách svojej existencie, kde zakúša, aké by to bolo žiť iný príbeh.

Všetko, všade, naraz Čítajte viac Recenzia Všetko, všade, naraz: Ruky preč od žemle!

Dvojica Dan Kwan a Daniel Scheinert sú najlepšími režisérmi večera, napísali najlepší pôvodný scenár a akadémia ocenila aj prácu strihača Paula Rogersa. Pre štúdio A24, ktoré ich snímku Všetko, všade, naraz produkovalo, je to zatiaľ najúspešnejší film, hoci z prvého Oscara sa tešilo už v roku 2016 s režisérom queer drámy Moonlight Barrym Jenkinsom. Zatiaľ čo Moonlight bol ako najlepší film roka prekvapením, Všetko, všade, naraz bol jasným favoritom a ak ste si na jeho výhru stavili, iste viete, že mal najslabší kurz. Totiž nikto nepochyboval, že po obrovskom úspechu, ktorý zaznamenal v distribúcii (prvý film, ktorý zarobil štúdiu A24 viac ako 100 miliónov dolárov), nasledovalo zbieranie všetkých dôležitých ocenení vrátane tých pre nezávislé filmy aj komerčných, ako je Oscar.

USA film ceny Oscar Čítajte viac Oscary ovládol film Všetko, všade, naraz. Získal ich sedem

Všetko, všade, naraz je anarchistický v miešaní žánrov aj popkultúrnych odkazov, zápletku hrotí do absurdných polôh, aby napokon odhalil pravdu o tom, že žijeme správne práve tak, ako sme si vybrali. Kto komédiu o daňovom priznaní, existenciálnej snahe vysporiadať sa s každodennosťou únikom do paralelných realít, o láske, rodine a všetkom, čo patrí k životu, nevidel v kine, môže tak urobiť on-line na platforme Dafilms.

Víťazi Oscarov 2023

  • film: Všetko, všade, naraz
  • herečka v hlavnej úlohe: Michelle Yeoh (Všetko, všade, naraz)
  • herec v hlavnej úlohe: Brendan Fraser (Veľryba)
  • herečka vo vedľajšej úlohe: Jamie Lee Curtisová (Všetko, všade, naraz)
  • herec vo vedľajšej úlohe: Ke Huy Quan (Všetko, všade, naraz)
  • dokument: Navaľnyj
  • kamera: Na západe nič nové/James Friend
  • animovaný film: Pinocchio Guillerma del Tora
  • mejkap a vlasy: Veľryba
  • kostýmový dizajn: Čierny panter: Wakanda navždy
  • medzinárodný film: Na západe nič nové
  • režisér: Daniel Kwan a Daniel Scheinert (Všetko, všade, naraz)
  • produkčný dizajn: Na západe nič nové
  • pôvodná hudba: Na západe nič nové
  • vizuálne efekty: Avatar: Cesta vody
  • pôvodný scenár: Všetko, všade, naraz
  • adaptovaný scenár: Women Talking
  • zvuk: Top Gun: Maverick
  • pôvodná pieseň: Naatu, Naatu (RRR)
  • strih: Všetko, všade, naraz

Tár je bez ceny

Oscara pre najlepšiu herečku viacerí tipovali pre Cate Blanchett. Tár Todda Fielda, ktorý jej napísal na telo životnú rolu, napokon nepremenil žiadnu zo šiestich nominácií. Bez ceny je aj Elvis, aj keď sa predpokladalo, že hercom roka bude práve Austin Butler za stvárnenie Presleyho v životopisnom filme o hudobnej legende. Naopak, Tom Hanks pred pár dňami dostal za rolu Elvisovho manažéra hneď dve filmové anticeny a dovolím si tvrdiť, že tieto Zlaté maliny putovali do správnych rúk. A v tých správnych sa ocitol aj Oscar pre najlepšieho herca. Brendana Frasera môžeme aktuálne vidieť v kinách v dráme Veľryba Darrena Aronofského ako klinicky obézneho učiteľa, ktorý sa traumatizovaný utieka do izolácie svojho bytu.

Cate Blancett za filme Tár napokon zlatú sošku... Foto: CinemArt SK
Cate Blanchett, Tár Cate Blancett za filme Tár napokon zlatú sošku nezískala.

Hoci organizátori už druhý rok zamietli počas priameho prenosu príhovor ukrajinského prezidenta Zelenského, ako znak solidarity hlasujúcich akademikov s okupovanou Ukrajinou možno vnímať cenu pre dokumentárny film, ktorú si odniesol Navaľnyj. V rovnakej kategórii však súťažil aj výnimočný dokument Dom z triesok, ktorý je rovnako dôležité vidieť. Dokument, v ktorom sa dánsky režisér Simon Lereng Wilmont venuje východnej Ukrajine a vplyve vojny na deti, dostal na festivale Sundance cenu za najlepšiu réžiu vo svojej kategórii.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Oscary 2023