Sochy cisára Hadriána vytvoril Tomáš Libertíny aj z vosku jeruzalemských včiel

Výstava Vytvorené včelami je mimoriadne zaujímavá - spája dejiny aj ekológiu, obsahuje rôzne posolstvá. Uskutočňuje sa v Izraelskom múzeu v Jeruzaleme z iniciatívy tamojšieho Slovenského inštitútu.

09.05.2024 06:30
Výstava Vytvorené včelami Foto:
Exponátmi sú variácie hlavy rímskeho cisára Hadriána, ktoré vznikli podľa vzácnej antickej sochy. Socha vystavená v prezidentskom paláci pri príležitosti Dňa včiel.
debata

Je to vlastne výstava sôch vytvorených zo včelieho vosku. Exponátmi sú variácie hlavy rímskeho cisára Hadriána, ktoré vznikli podľa vzácnej antickej sochy. K inštalácii patria aj monumentálne audioprojekcie včelích úľov a skutočné úle so živými včelami, ktoré stoja v záhrade múzea.

Všetko to vytvoril (spolu so včelami) slovenský umelec Tomáš Libertíny. Na projekte začal pracovať v roku 2021, vernisáž bola koncom apríla. Opýtali sme sa riaditeľa Slovenského inštitútu v Jeruzaleme Jakuba Urika, ako sa projekt uplatňuje a čo vlastne znamená vystavovať dielo, ktorého súčasťou je živá príroda.

Riaditeľ Slovenského inštitútu v Jeruzaleme... Foto: Slovenský inštitút v Jeruzaleme
Jakub Urik Riaditeľ Slovenského inštitútu v Jeruzaleme Jakub Urik.

Čím vás upútalo umenie Tomáša Libertínyho? Vedeli ste od začiatku, ako bude výstava Vytvorené včelami vyzerať?

Nápad predstaviť Tomáša Libertínyho v Izraeli vznikol hneď pri otvorení Slovenského inštitútu (SI) Jeruzalem práve preto, že Izrael je včelárska krajina. S Tomášom sme spolupracovali už v Paríži, kde sú jeho diela v zbierkach tých najvýznamnejších mú­zeí.

V Izraeli ho ľudia pohybujúci sa v kultúre takisto poznali, takže keď sa vyskytla príležitosť, že Slovensko môže prostredníctvom SI Jeruzalem po prvýkrát predstaviť slovenské umenie v najrešpekto­vanejšej kultúrnej inštitúcii v krajine, Tomáš bol našou prvou voľbou.

Boli s niečím problémy, museli ste v priebehu príprav zámer meniť?

Pri tomto type projektu je výsledok nepredvídateľný, včelám nerozkážete, môžete im iba navrhnúť, akým smerom sa dá uberať, ale rozhodnutie je na nich. V Izraelskom múzeu Jeruzalem (IMJ) museli mnohé veci kvôli projektu urobiť po prvýkrát (napr. nainštalovať včelie úle do záhrad múzea) a takisto aj pre nás bol tento projekt svojím rozsahom premiérou.

Nikdy doteraz sa nepodarilo slovenskej kultúrnej diplomacii prostredníctvom Slovenského inštitútu spojiť takú významnú muzeálnu inštitúciu a slovenského umelca. No a nakoniec, samozrejme, ani vojna, ktorá v Izraeli vypukla 7. októbra, projektu nepomohla, aj keď po prvotnom šoku sa kultúrna scéna v krajine zmobilizovala a veci sa dali do pohybu.

Slovenský umelec Tomáš Libertíny (v strede)... Foto: Slovenský inštitút v Jeruzaleme
Výstava Vytvorené včelami Slovenský umelec Tomáš Libertíny (v strede) vystavuje v Jeruzaleme unikátne diela.

Prečo zvolil Tomáš Libertíny ako základ projektu práve sochu historickej postavy rímskeho cisára Hadriána?

Projekt spolupráce Tomáša Libertínyho s IMJ sa postupne vyvíjal, ale od začiatku bolo jasné, že pôjde o sochu cisára Hadriána, ktorú Tomáš spoločne s včelami vytvorí. Pre múzeum je to jedno z jeho archeologicky najvýznamnejších exponátov (Vo svete existujú tri. Jeden v parížskom Louvri, druhý v londýnskom British Royal Museum a tretí v IMJ.), pre Tomáša to bola ďalšia zaujímavá historická osobnosť s kontroverzným prepojením na Izrael.

Cisár Hadrian bol jedným z najslávnejších vládcov rímskeho impéria, ale pre Židov bol tyranom, keďže zásadným negatívnym spôsobom ovplyvnil vývoj v regióne. Čiže vybrať Hadriána ako hlavnú tému, hviezdu projektu bola prirodzene dobrá voľba.

Ako vlastne včely spolupracovali? Sú sochy vytvorené len z ich vosku, alebo umelec materiál kombinuje a obaľuje predmety?

Výsledkom výbornej a konštruktívnej spolupráce so včelami je úspešná realizácia projektu. Ostatné je už umelcovo know-how. Umelec sa stavia do pozície akéhosi včelieho dirigenta vo včeľom orchestri.

Sochy, ktoré so včelami tvorí, sú unikátne práve v prepojení dizajnu, prírody a umenia. Najskôr vznikne dizajnérsky dokonalý model diela, ktorý sa vloží do úľa a – potom to je už včelia a umelcova mágia.

Hadrián z včelieho vosku. Foto: Slovenský inštitút v Jeruzaleme
Výstava Vytvorené včelami Hadrián z včelieho vosku.

Sú v Jeruzaleme včelári alebo sú tam úle v domácich záhradách raritou? Aký je izraelský med?

Izrael je včelárska krajina. Včelári sú najmä na severe, ale aj v okolí Jeruzalema, kde je najviac zelene. Med je tu hustý s veľmi výraznými chuťami – odzrkadľuje sa v ňom miesta vegetácia. Med je výborný, ale ten slovenský je samozrejme naj.

Vyžaduje si umenie z včelieho vosku špeciálnu starostlivosť? Kto sa o včely v záhrade múzea stará?

Aj toto bola jedna z technicky a logisticky náročných úloh. O úle v záhradách IMJ sa stará profesionálny včelár Rafi Nir, ktorý s Tomášom na projekte spolupracuje a, samozrejme, dva kurátorské tímy, ktoré prostredníctvom on-line videoprenosu (kamery sú nainštalované vo vnútri v úľoch) nepretržite sledujú správanie včiel a vyhodnocujú situáciu. Tak ako pre nás, tak aj pre celý tím múzea to bola úplne nová skúsenosť.

V obchode v múzeu sa vraj predáva med z domácich zdrojov. Je v nejakých výtvarne riešených nádobkách?

Med, ktorý sa predáva v obchode múzea, má etiketu, na ktorej je Tomášova socha cisára Hadriána a názov Crafted by bees (Vyrobené včelami), čo je aj názov výstavy. Med bol vyrobený v limitovanom množstve a predáva sa ako exkluzívny darček, pamiatka pre návštevníkov výstavy.

Snímka z vernisáže výstavy Vytvorené včelami.... Foto: Slovenský inštitút v Jeruzaleme
Výstava Vytvorené včelami Snímka z vernisáže výstavy Vytvorené včelami. Tomáš Libertíny stojí v strede.

Aká je odozva na túto výstavu? Sú ľudia prekvapení? Ako ju chápu? Je teraz v Izraeli aj sám umelec Tomáš Libertíny?

Na otvorení Tomášovej výstavy v IMJ sa zúčastnilo viac ako 600 ľudí – v čase vojny je tu záujem o umenie násobne väčší ako predtým a platí to dvojnásobne, keď ide o umelca svetového mena, ako je Tomáš Libertíny.

Architektúra výstavy je veľmi dobre a pútavo vymyslená, preto výstava púta veľkú pozornosť a je a bude s ňou spojených veľké množstvo sprievodných aktivít, na ktorých budeme s múzeom spolupracovať. Projekt svojou originalitou návštevníkom múzea doslova vyráža dych.

Projekt má veľmi dobrú mediálnu spätnú väzbu v krajine a aj vďaka tomu si Tomášove diela do svojej rezidencie zapožičal aj prezident Izraela Jicchak Herzog. Výstava potrvá do konca roka 2024 a následne by mala putovať do USA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava