Osvienčimská uspávanka: Príbeh o odvahe a hrdinstve

Kniha Maria Escobara podľa skutočného príbehu statočnej nemeckej zdravotnej sestry, ktorá sa v Osvienčime starala o rómske deti.

08.06.2020 09:00
Oviencimska uspavanka Foto:
Osvienčimská uspávanka
debata

Hoci je Helene Hannemannová Nemka, odmietne opustiť svoju rodinu a dostáva sa do koncentračného tábora v Osvienčime. Pracuje v nemocnici, ktorú má pod dohľadom sám Dr. Mengele. Nerobí si ilúzie o Mengeleho zámeroch, ale súhlasí, keď jej prikáže organizovať dennú starostlvosť a školu pre rómske deti v tábore.

Osvienčimská uspávanka Foto: albatrosmedia
Oviencimska uspavanka Osvienčimská uspávanka

Na čiernom osvienčimskom bahne, ktoré likviduje všetko živé, vybuduje Helene škôlku pre deti rómskych väzňov. Tam, kde je radosť zakázaná, pomáha mladá mamička prežiť vyše stovke detí. Napriek hrôzam vyhladzovacieho tábora sa nevzdáva, nestráca chuť žiť a pomáhať, a učí nás, čo znamená statočnosť. Osvienčimská uspávanka z pera Maria Escobara je inšpirovaná skutočnými udalosťami. Knihy autora, ktorý má dar podmaniť si čitateľov, sa pravidelne umiestňujú na prvých priečkach v predajnosti. Zručný štýl rozprávania, jedinečne vykreslené prostredie, štipka záhadnosti a kus poctivej historiografickej práce – to je vizitka historika a spolupracovníka National Geographic Historia. Španielsky spisovateľ, ktorý zasvätil život skúmaniu ľudských konfliktov, je autorom článkov a kníh o inkvizícii, reformácii a náboženských sektách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #Osvienčim #román #spisovateľ #Mario Escobar #Osvienčimská uspávanka #španielsky