Príďte si na Valentína do viedenského Belvederu po Klimtov Bozk. Zadarmo vás pred ním odfotia

Viedenský Belvedere, ktorý tvorí horný a dolný zámok plus krásna záhrada, patrí k najkrajším barokovým stavbám sveta. Nenadarmo sa nachádza aj na zozname kultúrneho dedičstva UNESCO. Oba zámky, ktoré vznikli ako reprezentačné aj súkromné priestory princa Eugena Savojského, dnes slúžia ako múzeá. Zbierky Belvederu zahŕňajú niekoľko tisíc majstrovských diel z ôsmich storočí umeleckej histórie od stredoveku po súčasnosť.

13.02.2024 08:00
Gustav Klimt, Bozk Foto:
Obraz Bozk od maliara Gustava Klimta
debata

Ťažiskové je rakúske umenie, ktoré dopĺňajú diela Clauda Moneta, Vincenta van Gogha a Helene Funkeovej. Veľká časť sa nachádza v Hornom Belvederi, kde možno tiež vidieť celosvetovo najväčšiu zbierku obrazov Gustava Klimta – práve tu nájdete slávne obrazy z Klimtovho Zlatého obdobia Bozk a Judith, ale tiež charakterové hlavy Franza Xavera Messerschmidta či diela Egona Schieleho a Oskara Kokoschku. Horný Belvedere je v súčasnosti najnavštevovanejším rakúskym umeleckým múzeom, vlani ho navštívilo 1,3 milióna ľudí, čo je o 60 percent viac ako rok predtým.

Profi fotka zadarmo

V stredu 14. februára od 18.30 až do polnoci sa môžu páry zadarmo dať profesionálne odfotografovať pred ikonickým Bozkom Gustava Klimta v Hornom Belvederi. Keďže Viedenčania sú hrdí na Bozk, ktorý považujú za najkrajšie vyznanie lásky v histórii umenia, rezervovali si na túto akciu práve Deň sv. Valentína. Maľba Bozk zobrazuje pár zovretý v intímnom objatí.

Zaľúbenci si nevšímajú okolie, sú celkom pohltení vzájomnou prítomnosťou. Maľba vznikla medzi rokmi 1908 a 1909 na vrchole Klimtovho Zlatého obdobia. Rakúsky umelec tak vytvoril univerzálne alegorické posolstvo o láske ako centrálnej téme ľudskej existencie. Dnes patrí Klimtov Bozk k ikonickým svetovým umeleckým dielam a je stredobodom zbierok Belvederu.

Horný Belvedere vo Viedni, kde nájdete aj... Foto: Belvedere Wien/Lukas Schaller
Belvedere Viedeň Horný Belvedere vo Viedni, kde nájdete aj slávny obraz Bozk od Gustava Klimta

Horný Belvedere otvorí Klimtovo krídlo na Valentína už druhý rok po sebe pod mottom Come for a Kiss – Príďte si po Bozk. Akcia cieli na zaľúbencov, romantikov a milovníkov umenia, ktorí sa dajú zachytiť profesionálnymi fotografmi zo štúdia Ivory Rose Photography. Takto vraj romantické bozky zostanú zaznamenané naveky. Popri unikátnej príležitosti dať sa odfotografovať pred originálnym dielom Gustava Klimta dostanú návštevníci digitálnu kópiu svojej fotografie v printovej kvalite a môžu sa potom prejsť Klimtovou výstavou a vychutnať si umenie zadarmo.

V Mramorovej sále Horného Belvederu si tiež môžu pripiť šumivým vínom na lásku a ak po tom zatúžia, môžu si v návštevníckom centre vybrať exkluzívne predmety spojené s Bozkom. Kto sa chce dať pred Bozkom odfotografovať, nepotrebuje žiadne registrácie – jednoducho si len vystojí rad, lebo kto prv príde, bude sa skôr bozkávať.

300 rokov Belvederu

A kto už sem príde po Bozk, môže rovno vychutnať oveľa viac umenia. Zatiaľ čo Horný Belvedere bol už za čias Márie Terézie jedným z prvých verejných múzeí sveta, slúži Dolný Belvedere ako múzeum moderného umenia od roku 1903. Konajú sa v ňom výstavy a retrospektívy umelcov z rôznych epoch. V Belvederi 21 zasa návštevníci nájdu rakúske umenie 20. a 21. storočia.

Aktuálne si v Belvederi 21 až do 3. marca možno pozrieť výstavu rakúskej feministickej umelkyne Renate Berltmann. V Dolnom Belvederi sa až do 25. februára koná výstava o 300 rokoch histórie Belvederu – práve v roku 1723 bol totiž dostavaný horný zámok, čím bol Belvedere dokončený. Stal sa symbolom sily a prestíže, výstava ukáže jeho meniace sa roly. Čoskoro – 23. februára tu otvoria výstavu V oku búrky. Modernizmus na Ukrajine. V Hornom Belvederi je stála výstava zbierok od Cranacha po Lassniga, čiže od stredoveku po 70. roky minulého storočia. Vo Viedni si možno užiť umenie, čo vám len srdce ráči.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bozk #Viedeň #Valentín #Gustav Klimt #Belvedere