Koniec jedného vesmíru: finisáž výstavy Petra Rollera v Umelke

Názov výstavy KUNSTRAUM je trocha rébusom, ale autor význam slova objasnil. Je to vymyslený termín, do ktorého Peter Roller, rodom Prešporák, zakódoval tri nemecké slová: Kunst – Umenie. Raum – Priestor a Traum – Sen. Je to vtipne vymyslené a výstava aj sľubný názov napĺňa.

10.01.2024 08:00
Peter Roller Obydlie 7  2023  100x100 cm  akryl Foto:
Peter Roller: Obydlie 7, 2023, 100x100 cm, akryl
debata

Oficiálna finisáž výstavy Petra Rollera nazvanej KUNSTRAUM je síce už dnes o šiestej večer v bratislavskej Galérii Umelka, výstava však potrvá ešte do 15. januára. Kto teda zatiaľ nestihol, môže si výstavu ešte pozrieť. Na finisáži 11. januára je však aj možnosť stretnúť sa so samotným výtvarníkom.

Slovenský sochár Peter Roller. Foto: Ivan Majerský
Peter Roller Slovenský sochár Peter Roller.
V SNG pribudla hravá koláž a putujúce kamene

Pozrite si nedávne prírastky v zbierkach Národnej galérie

Fotogaléria
Denisa Lehocká (1971) už vyše roka pripravuje...
Koláž Denisy Lehockej v priestore Átria SNG.
+6Koláž Denisy Lehockej v priestore Átria SNG.

Známy a rešpektovaný sochár, maliar, grafik, donedávna i vysokoškolský pedagóg si získal uznanie milovníkov a znalcov umenia doma aj v cudzine. Hoci tento rok oslávil 75. narodeniny, stále tvorí a pracuje. Jeho tvorbu na vernisáži priblížil kurátor Jakub Prokeš, ktorý povedal, že Roller v súčasnosti vystavuje na pôde až dvoch galérií – v Slovenskej národnej galérii sú to Petrogramy a v Umelke projekt Kunstraum. Petrogramy sú dunajské okruhliaky pomaľované záhadnými znakmi, ktoré pripomínajú noty, starobylé písmo, ba aj pozdravy mimozemšťanov, a výtvarník ich nosí na rôzne miesta na Slovensku aj vo svete. Tieto petrogramy sú najrozsiahlejšou a najdlhšie trvajúcou akciou slovenského výtvarníka, ktorá prebieha na všetkých kontinentoch.

Peter Roller: Obydlie 2, 2023, 100x100 cm, akryl Foto: Galéria Umelka
Peter Roller Obydlie 2 2023 100x100 ccm akryl Peter Roller: Obydlie 2, 2023, 100x100 cm, akryl

V Umelke Peter Roller predstavuje štyri desiatky obrazov (Kunstraum, Obydlie, Metropolis, Znak, Múr, Dni), je však predovšetkým sochár – jeho sochársku tvorbu na výstave prezentujú kovové sochy s hrdzou. Všetkými dielami usiluje výtvarník o dialóg. Je mu jedno, či berie do ruky ťažké kladivo, aby opracoval kameň, diamantový kotúč na brúsenie ocele, skalpel na rezanie do kartónu alebo plochý, filigránsky kaligrafický štetec, ľahučké pierko. A v súčasnosti čoraz viac používa akrylovú fixku. Vesmír Petra Rollera je plný znakov a náznakov. Sú to akési labyrinty, v ktorých necháva oko diváka blúdiť i zablúdiť. Hovorí sa, že vesmír je nekonečný, navyše aj rozpínavý. Peter Roller však jeho hranice ešte posunul.

Peter Roller: Posolstvo, 2019, oceľ Foto: DUSAN DUKAT
Peter Roller Posolstvo 2019. ocel 1 Peter Roller: Posolstvo, 2019, oceľ
Roller SNG Čítajte viac Národná galéria je bohatšia o nové diela od známych umelcov. Návštevníci budú hľadať talizman s hádankou

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Umelka #Peter Roller