Ako to bude po vojne? Autor sci-fi Metro Gluchovskij vidí monarchiu aj Rasputina

Keď rinčia zbrane, vraj múzy mlčia, ale nie je to celkom tak, hoci sa viac píše o skutočných bojoch než o intímnych ľudských prehrách či víťazstvách. Málo toho vieme aj o najnovšej ruskej literatúre, no diela Dmitrija Gluchovského sú známe a pútajú čoraz väčšiu pozornosť. Nielen preto, že sa o ne zaujímajú aj filmári, ale najmä preto, že Gluchovskij ešte pred vypuknutím vojny písal sci-fi o situácii po jej skončení, literárne spracoval svoju predstavu o tom, ako by vyzeral svet, konkrétne Rusko, po jadrovej katastrofe.

12.09.2023 08:00
rusky sci-fi autor a novinar Dmitrij Gluchovskij Foto: ,
Dmitrij Gluchovskij je autorom bestselleru Metro 33.
debata

U nás je Gluchovskij známy najmä vďaka trilógii Metro 2033 – 2035, ktorá sa stala v Rusku svojho času bestsellerom. Obraz života, ktorý sa preniesol do podzemia, inšpiroval aj vznik počítačovej hry. V roku 2007 román získal cenu za najlepší debut na európskom sci-fi stretnutí Eurocon. Odvtedy Metro 2033 – 2035 čítali milióny ľudí, a to už asi v štyridsiatich prekladoch.

Po tom, čo Metro vyšlo na Slovensku (2016), poskytol Dmitrij Gluchovskij Pravda magazínu rozhovor, v ktorom hovoril aj o svojej novinárskej práci, aj o vzťahoch Ukrajiny a Ruska, čo je z hľadiska odstupu času veľmi zaujímavé. Kritický spisovateľ Dmitrij Gluchovskij už žije v emigrácii (Izrael, Nemecko, Francúzsko), ale pokračuje vo svojej téme, ktorou je Rusko. Jeho posledný román Stanovište – Na stráži vyšiel aj na Slovensku, ale pre pandémiu covidu zostal trocha v úzadí. Vojna, ktorá vypukla, naň zasa upriamila pozornosť, lebo fikciu priblížila realite. Ako teda vidí svet po vojne v Rusku Dmitrij Gluchovskij?

rusky sci-fi autor a novinar Dmitrij Gluchovskij Čítajte viac Spisovateľ Dmitrij Gluchovskij: Mysleli si, že som špión KGB

Krajina je okyptená, ochromená, internet, samozrejme, neexistuje, ľudia žijú v izolácii. V ríši, ktorá pripomína monarchiu, vládne nový mocnár, ale obsiahne len Moskvu a blízke okolie. O vzdialených končinách nikto nič nevie. Panuje vojenský režim, nikto sa neodvažuje nikam pobrať, a najmä nie prekročiť rieku Volgu, za ktorou sa skrýva tajomné zlo. Hlavnou postavou je mladý hudobník, gitarista Jegor, ktorý dúfa v zlepšenie, sníva o tom, že hrá na koncertoch vo veľkých halách. Sníva aj o naplnení lásky ku krásnej Michelle, zatiaľ sa mu však sny neplnia. Žije s mamou, ktorá má obavy, vidiny a zlé tušenia. Veští nešťastie, ktoré sa aj začne napĺňať tým, že sa na moste cez Volgu objaví záhadná postava. Ukáže sa, že je to pravoslávny pop, ktorý pôsobí čudne, zmätene a môže pripomínať Rasputina. Aj on káže, ľudia ho počúvajú, ale kam to všetko povedie?

Žijeme dobu otázok, Dmitrij Gluchovskij ich tiež formuluje a skúša na ne aj odpovedať. Sú to vízie, ale čitateľ si pri nich spresní tie vlastné a najmä si uvedomí, že tmárstvo je tiež zbraň a vojna ho plodí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dmitrij Gluchovskij