Filmové narodeniny Petra Krištúfka

Zrážka autobusu a nákladného auta stála v apríli život spisovateľa a filmového režiséra Petra Krištúfka.

26.06.2018 09:08
Ivan Trojan Foto:
Hlavnú úlohu vo filme Petra Krištúfka Viditeľný svet stvárnil Ivan Trojan.
debata

V sobotu 23. júna by oslávil 45. narodeniny a jeho kolegovia a priatelia sa rozhodli, že pri tejto príležitosti pripomenú Krištúfkovu tvorbu. Podujatie s názvom Filmové narodeniny Petra Krištúfka sa v bratislavskom Kine Lumiere koná v utorok.

Filmový večer sa začne o 18. h projekciu snímky Jediná známa fotografia Boha (2014). Krištúfek ju natočil do poviedkového filmu Slovensko 2.0, na ktorom sa podieľali aj Juraj Herz, Martin Šulík, Peter Kerekes či Iveta Grófová. V hlavných úlohách Krištúfkovho dvanásťminútového filmu sa stretli Emília Vášáryová a Milan Lasica.

Snímku Kino Lumiere uvedie ako predfilm ďalšieho Krištúfkovho filmu Momentky (2008). Celovečerný dokument je portrétom Deža Ursinyho. Na hudobníka v ňom spomínajú napríklad jeho sestra či básnik a Ursinyho textár Ivan Štrpka. „Pokusov nakrútiť dokument o Dežovi Ursinym už bolo asi päť či šesť. Všetky vyzerali, že už sa ide točiť, a potom padli. Zo začiatku ma preto nebral veľmi vážne. Hovoril: Však sa mi potom ozvite. Až keď sme nakrútili väčšinu respondentov, urobili sme dlhý rozhovor na mnohých miestach, kam sme chodili s kamerou,“ povedal pre Pravdu Krištúfek pred premiérou snímky, ku ktorej nakrútil 30 hodín materiálu. Podľa jeho slov, hoci o Ursinym veľa vedel, veľmi ho prekvapil napríklad jeho osobný život. „Prekvapilo ma jeho fungovanie so ženami, jeho vzťahy k priateľom a jeho vnútorná rozorvanosť, ktorou zrejme trpel. Neviem, či je podmienkou tvorby, že človek musí byť rozorvaný a zrútený. V jeho prípade to bola istá povahová črta, ktorá mu pomohla vytvoriť také významné veci najmä na poli hudby,“ dodal Krištúfek.

Spomienku na Petra Krištúfka v Kine Lumiere uzavrie o 20. h projekcia hraného filmu Viditeľný svet (2011). Hlavným hrdinom snímky je osamelý a uzavretý štyridsiatnik Oliver (Ivan Trojan), ktorý trávi svoj voľný čas tak, že ďalekohľadom sleduje zdanlivo šťastnú rodinu v susedstve. Podľa Krištúfka je jeho snímka, v ktorej si zahrali aj Jana Hlaváčová, Kristína Turjanová či Martin Mňahončák, aj o hľadaní šťastia. „Je o túžbe po šťastí a o tom, čo si pod šťastím predstavujeme. A o tom, ako si len na základe pozorovania ľudí myslíme, že sú šťastní, no pri tom to tak vôbec nemusí byť. Hlavná postava má v istom okamihu pocit, že si môže cudzie šťastie jednoducho privlastniť,“ povedal Pravde režisér a scenárista pred premiérou filmu. „Viditeľný svet je rozhodne o trinástej komnate, ktorú má každý z nás v sebe. A o temnote, ktorá je tiež v každom z nás. Nie vždy však nastane situácia, keď sa temnota prejaví navonok. Hrdinovi filmu sa to stalo a začal robiť veci, ktoré nie sú úplne v poriadku,“ dodal režisér, o ktorom prídu divákom pred filmami porozprávať jeho manželka, takisto filmárka Katarína Krištúfková, filmová teoretička Mária Ferenčuhová, kameraman Norbert Hudec a strihač Maroš Šlapeta.

Peter Krištúfek vyštudoval filmovú réžiu na bratislavskej VŠMU. Je autorom vyše dvadsiatky televíznych dokumentov. V celovečernom hranom filme debutoval snímkou Viditeľný svet a nakrútil aj televízny film Dlhá krátka noc (2003). Krištúfek bol tiež známy ako spisovateľ. Trikrát bol finalistom ceny Anasoft litera. Debutoval zbierkou poviedok Nepresné mesto (2002) a napísal aj knihy ako Šepkár (2008), Blíženci a protinožci (2010), Dom hluchého (2012), Atlas zabúdania (2013) či novelu Ema a smrtihlav (2014). V súčasnosti sa pripravuje jej filmová verzia, ku ktorej Krištúfek napísal scenár a pôvodne mal film aj režírovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #peter krištúfek