SĽUK uvádza ľudovú vianočnú komédiu

Predvianočné obdobie prináša premiéru na dosky domovského Divadla SĽUK v podobe programu Slovenské Vianoce – Komédia o stvorení sveta a o tom, čo bolo potom.

19.12.2014 09:00
SĽUK Foto:
Fotografia z predstavenia Slovenské Vianoce – Komédia o stvorení sveta a o tom, čo bolo potom.
debata

Slovenský ľudový umelecký kolektív (SĽUK) ho uvedie v prvej premiére v piatok 19. decembra o 19. h a v druhej premiére o deň neskôr. Počas príprav programu sa tvorcovia snažili hľadať nové možnosti spracovania pôvodného hudobného, výtvarného, tanečného a slovesného folklórneho materiálu.

Komédia o počiatkoch ľudstva

SĽUK si tento rok pripomína 65. výročie vzniku a počas celého roka prinášal divákom všetky programy zo svojho repertoáru. Program Slovenské Vianoce je vyvrcholením náročnej sezóny. Už prvotná téma slovenských Vianoc tvorcov nabádala, aby sa nechali inšpirovať ľudovým divadlom, ktoré ich zaviedlo ku komédii. Tento ľahký žáner je blízky aj režisérovi programu Jurajovi Nvotovi a tiež autorovi scenára Jurajovi Hamarovi. „Komédia je typická pre ľudové divadlo. Ľudia sa radujú a celé to obdobie je nabité pozitívnou energiou,“ uviedol pre Pravdu scenárista. Za novinku v ľudovom divadle možno považovať spracovanie stvorenia sveta, ktoré čerpá zo Starého zákona, a zároveň ponúka tvorcom široké vizuálne možnosti na využitie vlastnej fantázie. „Prvá časť je taká spektakulárna, je tam špeciálne robená projekcia, animácia k stvoreniu sveta,“ dodal Hamar, ktorý si pochvaľuje prácu s mladými umelcami zameranými na moderné umenie.

„Projekcie robil jeden z najlepších vizuálnych umelcov Ján Šicko, Marek Hollý, ako autor scény, robí veľké výpravy v zahraničí, Laco Cmorek je veľmi známy prácou v súčasnom tanci a v pohybovom divadle,“ hovorí Juraj Hamar. Druhá časť programu ovplyvnená Novým zákonom s názvom O tom, čo bolo potom, ponúka pestrofarebný obraz vianočných sviatkov, vďaka krojom, ľudovým maskám a kostýmom.

SĽUK nie je len pre folkloristov

Slovenské Vianoce sú určené pre široké spektrum divákov od detí až po staršie generácie. Moderné spracovanie v kombinácií s tradíciami a biblickými príbehmi dokáže osloviť aj divákov, ktorí sú k predstaveniam s folklórnym základom skeptickejší. Program svojou vianočnou atmosférou navyše ponúka divákom možnosť na chvíľu sa pozastaviť a zamyslieť nad podstatou týchto sviatkov.

„Má to ľudský rozmer a myslím si, že naozaj je to univerzálne predstavenie nielen pre milovníkov folklóru. Ocenia ho aj milovníci umenia, ale vo všeobecnosti milovníci dobrej zábavy,“ tvrdí Hamar, scenárista a generálny riaditeľ SĽUK-u, ktorý dodáva, že Slovenské Vianoce sú výtvarne veľmi zaujímavým a veselým predstavením.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #komédia #divadelná premiéra #SĽUK