Deti s rodičmi boli spolutvorcami premiéry predstavenia Familiárium

Pri prvej tohtoročnej premiére Bábkového divadla na Rázcestí v Banskej Bystrici (BDNR) pod názvom Familiárium, na strechu divadelného šapitó bubnoval dážď a umocňoval očakávaním poznačenú atmosféru v hľadisku.

19.09.2016 14:14
Familiarium, Bábkové divadlo na Rázcestí Foto:
Premiéru predstavenia Familiárium uviedli ako sprievodné podujatie v rámci festivalu Bábkárska Bystrica.
debata

Aj javisko malo osobité ovzdušie. Veď sa hralo priamo medzi bábkami a marionetami piatich bábkových divadiel na Slovensku. Premiéru uviedli ako sprievodné podujatie v rámci festivalu Bábkárska Bystrica, ktorý sa začne 30. septembra. Osobité čaro tohto lákavého projektu spočívalo najmä v tom, že sa ho mohli zúčastniť deti aj ich rodičia priamo na javisku divadelnej sály, obklopení bábkami a divadelnými rekvizitami.

Interaktívne bábkové predstavenie je originálnym projektom, prvým svojho druhu v rámci tvorby BDNR a ojedinelý aj v rámci celoslovenského kontextu.

Čo obsahuje táto strohá informácia v reále? Deti dostanú do rúk bábky, marionety a pomôcky medzi ktoré patria aj hrnce, varechy, rajnice a iný potrebný kuchynský materiál a hrajú spolu s hercami. Tí im v zákulisí pomáhajú zvládnuť umenie bábkového divadla a darí sa im to na vysokej profesionálnej úrovni. Veď sú celou svojou dušou a telom bábkárskymi hercami, takže sa nemožno čudovať.

Predstavenie má aj iné názvy – prológ ako úvod k festivalu, ale aj Rodinná púť do sveta rozprávok: Familiárium. Deti s hercami hrajú tri rozprávky a na záver sa hrá Statočný cínový vojačik v interpretácii hercov BDNR.

Predstavenie dokázalo, že mnohí dospelí už neovládajú základné detské imanie, akým sú rozprávky o Červenej čiapočke či Starý Bodrík a vlk. Zároveň ukázalo to čo všetci dávno vieme, že deti sú tvorivé, majú bezhraničnú fantáziu, tie väčšie sú aj smelšie a menšie sa s touto vlastnosťou statočne oboznamujú. Veď samy zahrali celú Šípkovú Ruženku.

Prológ festivalu v divadelnom šapitó pod Pamätníkom SNP v Banskej Bystrici bol úspešný a dôstojne zahájil podujatie Bábkárska Bystrica TOUR. Môžete sa o tom presvedčiť ešte 24.9. O 10.00 a 16­.00 h a 25.9. o 10.00 h v divadelnom stane pod Pamätníkom SNP v Banskej Bystrici.

debata chyba