Tulák Charlie sa vracia na javisko

Smiešne vykračujúci večný tulák v priúzkom saku, priširokých nohaviciach, s neodmysliteľným klobúkom na hlave ožíva na javisku.

21.10.2016 16:00
40 charlie chaplin 2x Foto:
Maksym Sklyar ako Charlie Chaplin.
debata

Príbeh geniálneho komika, ale aj režiséra, scenáristu, herca a skladateľa, ktorý sa stal legendou strieborného plátna, dostal tanečný šat. V premiére v piatok uvádza Štátne divadlo Košice balet Charlie Chaplin.

„Vychádzal som predovšetkým z jeho kníh aj dokumentárnych filmov, ktorých som videl veľké množstvo. Hľadal som v nich podstatu jeho života a našiel som veľa vecí, o ktorých sa ani nevedelo. Ako napríklad jeho chudoba, pobyty v sirotinci aj na psychiatrii, ktoré prežil ako dieťa. Práve tieto aspekty života sa snažíme rozvinúť,“ povedal režisér Ondrej Šoth. Príbeh jedného z najvšestran­nejších filmárov sa rozhodol spracovať, pretože cítil potrebu obhajovať humánne ľudské postoje.

„Motiváciou bol aj jeho boj proti silnejúcemu fašizmu, aby ľudia videli, že história sa opakuje. A že tu bola osobnosť, ktorá mala komplikovaný život a ktorú politicky zdehonestovali FBI a médiá. Obvinili ho, že bol komunista, a vyhnali ho zo Spojených štátov. Aj na preberanie Oscara za celoživotné dielo dostal len trojdňové vízum,“ pokračoval režisér. Charlieho Chaplina nepribližuje dnešnému publiku len ako geniálneho herca a filmového tvorcu, ale aj ako syna, manžela, otca… Jednoducho ako človeka, ktorý aj napriek obrovskej sláve i bohatstvu ostáva stále nohami na zemi a s pokorou a strachom spomína na časy, keď ako dieťa hladoval.

Na projekte spolupracoval so scenáristkou a dramaturgičkou Zuzanou Mistríkovou, choreografiu vytvoril spolu s Markom Šarišským. Sekvencie grotesiek pôvodne koncipoval s Borisom Hybnerom, po jeho smrti veľkého českého míma nahradil Juraj Benčík. Scéne Juraja Fábryho dominuje deväť stolov. „Sú symbolom domova, ktorý Chaplin hľadal celý život. Ale v stoloch, s ktorými tanečníci pracujú, je zároveň množstvo ďalších symbolov,“ dodal Ondrej Šoth.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #balet #Charlie Chaplin #Štátne divadlo Košice