Nová scéna si k 70. narodeninám nadelila sebaironický darček

Herečka, ktorej zverili hlavnú úlohu, je na pokraji nervového zrútenia. Dôvod? Predstaviteľ prvého milovníka. O obsadení neschopného herca rozhodol producent, veď je to jeho syn. Režisérka je duchom neprítomná, garderobierka neochotná, technický personál sa ľahostajne prizerá. A generálka prezrádza, že mnohé scény ešte nie sú doskúšané, veľa vecí nefunguje a divadelníkov mučí pocit, že komédia plná zámen sa premiéry nedočká.

04.11.2016 07:00
debata (1)
Zuzana Tlučková (režisérka Klára) a Peter... Foto: Dalibor Krupka
Pi čaj, miláčik! Zuzana Tlučková (režisérka Klára) a Peter Makranský (Julien) v komédii Pi čaj, miláčik!

Situácia, ktorú dôverne pozná osadenstvo nejedného slovenského divadla, je východiskom komédie Pi čaj, miláčik! Slovenské premiéry hry, ktorá vyniesla jej autorom Danielle Navarro a Patrickovi Haudecoeurovi pred piatimi rokmi prestížnu Moliérovu cenu a niekoľko sezón zožínala aplauz nielen francúzskeho publika, uvedie v piatok a sobotu bratislavské Divadlo Nová scéna.

„Obaja autori, inak manželský pár, sú aj herci a režiséri a dôverne poznajú divadelné prostredie. Nielen ako to funguje pri príprave inscenácie, ale hlavne ako fungujú vzťahy medzi hercami, medzi hereckým súborom, režisérom a pracovníkmi, ktorí zabezpečujú chod divadla. A všetky odvrátené stránky sveta za oponou veľmi presne, s nadhľadom, iróniou a groteskným úškľabkom do hry zakódovali,“ hovorí režisér Svetozár Sprušanský.

Nepodarená generálka nasvieti vaudevillový príbeh burlesky o paroháčovi, milencovi v skrini a zámene osôb. Premiéra však v reálnom živote zväčša dopadne dobre. Nie však v komédii Pi čaj, miláčik! V deň D herci dokonale popletú svoje výstupy aj repliky, a hoci sa snažia situácie, ktoré sa im vymkli spod kontroly, zachrániť, nedokážu „rozhasený“ divadelný mechanizmus napraviť. Na javisku sa chaos mení na kalamitu a všetka ich snaha sa zvrhne na absurdný kolotoč zábavy.

„Vzniká z toho množstvo komediálnych situácií, v ktorých je rovnaký diel situačného aj konverzačného humoru. Navyše autori odkázali tým, ktorí po ich predlohe siahnu, aby do inscenácie začlenili aj vlastné reálie a skúsenosti,“ pokračuje hosťujúci režisér. Inscenácia tak ponúkla ôsmim hercom nielen možnosť modelovať raz komické, inokedy aj smutno-trápne postavičky cez hravosť a vymýšľanie, ale prispieť aj vlastným vkladom poznania divadelnej reality i zákulisia vzťahov. No konkrétne nápady, odkazujúce na zákulisie Novej scény, sa prezrádzať vopred nepatrí.

„Divadlo Nová scéna, ktoré v tejto sezóne oslavuje sedemdesiate výročie svojho založenia, si lepší sebaironický darček nemohlo nadeliť. Nielen pre seba, ale najmä pre divákov, ktorí majú jedinečnú možnosť vstúpiť do sveta za oponou, poodhaliť zákulisie príprav divadelného predstavenia a ešte sa pri tom výborne zabaviť,“ dodáva Svetozár Sprušanský.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #komédia #Divadlo Nová scéna #Svetozár Sprušanský #Pi čaj #miláčik!