Táňa Pauhofová si v Košiciach zatancuje postavu Anny Frankovej

Prvá premiéra baletu Štátneho divadla Košice v novom roku, ktorou bude v utorok 21. marca experimentálne tanečné divadlo Denník A. Frankovej, bude z viacerých dôvodov jedinečná. Autorský projekt Ondreja Šotha bude prvou inscenáciou baletu na javisku zrekonštruovanej Malej scény ŠD Košice, hľadisko bude usporiadané arénovým spôsobom a v hlavnej úlohe Anny Frankovej sa ako hosť predstaví známa slovenská herečka Táňa Pauhofová. Informoval o tom tlačový tajomník divadla Svjatoslav Dohovič.

06.03.2017 16:00
debata
V hlavnej úlohe Anny Frankovej sa ako hosť... Foto: Joseph Marčinský
Táňa Pauhofová Anna Franková V hlavnej úlohe Anny Frankovej sa ako hosť predstaví známa slovenská herečka Táňa Pauhofová.

Režisér a choreograf Ondrej Šoth sa tentoraz inšpiroval skutočným príbehom židovskej rodiny, ktorá sa skrývala počas druhej svetovej vojny v Amsterdame, ale tesne pred koncom vojny padla za obeť nacistickému vyvražďovaniu. Spracovanie tejto témy, podobne ako úspešný projekt Charlie Chaplin, je motivované aj súčasným dianím na Slovensku a vo svete a silnejúcim vplyvom krajnej pravice podporujúcej myšlienky fašizmu a má byť aj príspevkom v boji s týmto nebezpečným fenoménom súčasnosti.

Annelies Marie Franková sa od svojich trinástich rokov spolu s rodinou počas druhej svetovej vojny skrývala v zadnej časti jednej budovy v Amsterdame. Napokon však tesne pred koncom vojny padla za obeť nacistickému režimu. Anna si do denníka zapisovala udalosti od 12. júna 1942 do 1. augusta 1944 a zaznamenala všetko, čo sa okolo nej dialo, aj jednotlivé dni v úkryte. Keď v marci 1944 počula v dánskom Slobodnom rádiu Oranje výzvu občanom, aby poskytli svoje zápisky do zbierky na historické účely, svoje poznámky začala prepisovať do knižnej podoby.

Stihla prepísať podstatnú časť  svojho denníka – stihla pripraviť 324 strán svojej novej knihy. Denník sa končí zápisom, ktorý urobila len pár dní predtým, ako ich objavili nemeckí vojaci. Jej denník zostal v úkryte, kde ho objavila Miep Giesová a schovala ho. Po vojne ho odovzdala Anninmu otcovi Ottovi Frankovi, ktorý jediný vojnu prežil. Ten ho upravil do knižnej podoby, ktorá vyšla prvý raz v roku 1947 a za sedemdesiat rokov ho preložili do 60 jazykov a vyšiel v miliónových nákladoch na celom svete.

Scenár novej inscenácie pripravil osvedčený autorský tandem Ondrej Šoth a Zuzana Mistríková. Choreograf a režisér Ondrej Šoth vybral aj hudbu do predstavenia. Scénu navrhli bratia Jaroslava a Miroslav Daubravovci, kostýmy Ľudmila Várossová a filmové dokrútky pre predstavenie pripravil Vasyl  Sevastyanov.

Titulnú postavu Anny Frankovej stvárni známa a populárna slovenská herečka Táňa Pauhofová, pre ktorú to bude prvé hosťovanie v Štátnom divadle Košice. V postave otca Otta diváci uvidia Jozefa Marčinského a Petra Nagya, matku Editu stvárnia Elena Chetvernya, Lilla Babos a Daria Ivanenko, sestru Margot Eva Sklyarová, Giorgia Bergamasco a  Ami Fujikawa. V postavách rodiny Van Daanovcov, ktorí sa ukrývali spolu s Frankovcami, sa predstavia Eva Sklyarová, Giorgia Bergamasco, Lyudmyla Kolimečkov, Silvia Borsetti, Maksym Sklyar, Sergii Iegorov, Marek Šarišský a Šimon Stariňák. Ďalšími postavami sú doktor Dussel (Vasyl Sevastyanov a Igor Pashko), Miep Giesová (Františka Vargová), Viktor Kugler (Peter Rolík, Dalibor Fabián) a Johannes Kleiman (Marcel Medvecz). V predstavení účinkujú aj ďalší členovia baletu.

debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #Táňa Pauhofová #Denník Anny Frankovej #Štátne divadlo Košice