Náhodný výber prišiel za divákmi rovno do putiky

Aj v čase divadelných prázdnin sa nájde sympatická príležitosť nezabudnúť na dosky, čo znamenajú svet. Hoci aj v putike. Tak uplynulý pondelok skupina hercov Štefan Richtárech, Michaela Kapráliková, Zuzana Kyzeková a Roman Matisko v réžii Pavla Gejdoša úspešne odohrali v jednom z bratislavských pubov pod Michalskou bránou svoje predstavenie Náhodný výber.

15.07.2012 05:00
48 divadlo 2X Foto:
Manželské kvarteto v hre Náhodný výber.
debata

Autorom tejto divadelnej komédie s premyslene plynúcimi dialógmi je jeden z účinkujúcich – Roman Matisko. Toto autorské divadlo prišlo teda v horúcom dni divákovi vhod ako príjemná svieža sprcha. Rozhlasoví, dabingoví a divadelní herci tak aj seba samých preskúšali v lekciách herectva pred obecenstvom, ktoré im bolo v tej blízkosti schopné porátať aj zubné plomby. Tesné prostredie ale ničomu neuškodilo. Skôr naopak – pôsobivá artikulácia Michaely Kaprálikovej, hra s výrazom Štefana Richtárecha, presvedčivosť Zuzany Kyzekovej a sebaistota Romana Matiska sa stali príjemným potvrdením, že máme hercov, ktorí sú neošúchaní, no pritom ľudia na správnom mieste, ak robia komorné divadlo. A toho alternatívneho stále treba.

Hoci na diváka čakalo maličké improvizované javisko, dva paravány, jedna sedačka, stôl, aj tu sa mohol odohrať vášnivý manželský štvorboj pomocou „náhodnej voľby“. Adam a Eva, Jozef a Mária, alebo Adam a Mária, Jozef a Eva. Vyberte si. Biblické mená, hoci nebiblické modely, ale plné prirodzenosti a hodnoverné.

Dva manželské páry, poznačené nesúladom, po spoločnom stretnutí cez inzerát odrazu tvoria akési ozubené kolieska, ktoré pekne do seba zapadajú. Subtílna, starostlivá a poddajná Eva s manželom Jozefom vytvárajú partnerský vzťah, v ktorom sa obe strany musia premáhať. Podobne je to aj v prípade Mie, či Márie a Adama, no úlohu trpiteľa preberá muž. Herci pripravili toto predstavenie tak, aby mohlo „samo“ chodiť za divákmi. Premiéra bola na konci júna a predstavenie si už svojho diváka získalo. Je preto zaujímavé zistiť, že aj v našich „krčmách" sa dá chodiť za kultúrou, ktorá stojí za to.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba