Slovenská deva aj emancipovaná žena: Bravúrna herečka Anna Javorková má 70 a stále žiari

Sú herci a herečky, ktorí sa vám vryjú do pamäti a potešíte sa vždy, keď ich zbadáte v novej úlohe. Jednoducho viete, že to bude stáť za to. Anna Javorková patrí medzi najvýraznejšie slovenské herečky. Počas svojej bohatej umeleckej kariéry stvárnila viac ako sto divadelných postáv a približne rovnaký počet televíznych a filmových úloh. Rovnako skvelo zahrala dedinské dievča aj sarkastickú obchodníčku či intelektuálku, jej umenie patrí do zlatého fondu slovenského herectva. V sobotu 8. októbra oslávi sedemdesiat rokov.

07.10.2022 06:00
javorkova Foto:
Anna Javorková sa dožíva sedemdesiat rokov.
debata (3)

„Anna Javorková je skvelá herečka, inšpiratívna, hlboká a s tajomstvom. Na javisku má celý mrakodrap poschodí a málokto tak bravúrne dokáže zahrať cynizmus a sarkazmus a krutosť bez toho, aby nestratil ľudskosť. A aj v sedemdesiatke oplýva takým šarmom, že keď vyjde na javisko celé ho rozžiari. Obsadzujte Hanu a ušetríte na svetlách!“ odporúča režisérom dramaturgička a režisérka Valeria Schulczová.

Slovenská deva aj emancipovaná žena

Anna Javorková začala svoju hereckú dráhu ešte ako študentka a rovno v Slovenskom národnom divadle. Prvý raz sa objavila v roku 1970 v inscenácii Viťúzi ako predstaviteľka Margitky a v SND hosťovala prakticky počas celého štúdia na VŠMU. Hoci si vyskúšala účinkovanie na javiskách viacerých divadiel, jej domovskou scénou ostáva Národné, v súbore Činohry SND pôsobí od roku 1974.

Anna Javorkova a Ivan Krúpa v seriáli Vlci.
Anna Javorková v predstavení Bakchantky v roku...
+13Záber zo seriálu Hniezdo.

Anna Javorková dostávala veľké herecké príležitosti a vedela ich využiť. Za svoje divadelné umenie získala viacero ocenení – za postavu Grety Garbo (2009), výročnú cenu 2011 za postavy stvárnené v inscenáciách, za najlepší ženský herecký výkon v postave Klytaiméstry v inscenácii Aischylovej hry Oresteia (2013). V roku 2017 získala aj cenu Literárneho fondu za celoživotné dielo v kategórii divadlo.

S Annou Javorkovou si v Národnom rád zahrá aj Martin Huba: „Haničku Javorkovú dodnes vnímam ako krásnu slovenskú devu Elenu zo Sládkovičovho Detvana. Ona je však komplexná osobnosť a také sú aj jej dramatické roly – od slovenskej baladickej devy až po emancipovanú mestskú intelektuálku. Jej postavy sú často komplikované a Hanka ich nikdy nezjednoduší. Hrali sme spolu napríklad Čechovove Tri sestry, v Adamovi a Eve som hral Satanáša a ona Evu, naposledy sme hrali v hre Mercedes Benz. Na javisku je pozorná kolegyňa, poctivá herečka, vždy pripravená, ochotná a schopná prepracúvať sa k podstate vecí, aby sme sa čo najviac priblížili k pravde. Na to musí mať široký rozhľad. Preto som s ňou hral a hrám rád v divadle aj v televízii. Na predstavenia s ňou som sa vždy tešil, pretože Hanka má nielen zmysel pre hĺbku vecí, vie nájsť pointu od prvého výstupu, ale má aj zmysel pre humor, pre iróniu a sebairóniu. Vedieť sa na seba pozrieť z odstupu je v divadle dôležité, ale zriedkavé.“

Anna Javorková (Vilma Kubišová), Emil Horvath... Foto: SND
Polnocna omsa Anna Javorková (Vilma Kubišová), Emil Horvath (Valentin Kubiš) a Dano Heriban(Paľo) v predstavení Polnočná omša.

Emil Horváth, tiež člen Činohry SND, si zas pamätá jej výnimočné postavy v Ibsenovej Divej kačke či v Jožkovi Púčikovi a bravúrny výkon v Camusovej hre Caligula, ktorú režíroval v Slovenskom národnom divadle. „Anka Javorková pochádza z Liptova a zrejme odtiaľ má v sebe prirodzenosť a spontánnosť. Jej herecký prejav je emocionálne veľmi bohatý a pravdivý. Na javisku je partnerkou, s ktorou ste okamžite v kontakte, rozprávate sa, vidíte sa, vnímate sa… Už máme svoj vek, teraz hráme spolu Kuba a hráme ho radi,“ hovorí.

Herec Richard Stanke vnímal Annu Javorkovú ešte ako gymnazista, potom sa z nich stali kolegovia. „Anička Javorková je mimoriadna herečka aj výnimočný človek, svojou povahou a srdcom. Keď som bol ešte študent, keď sme začali spolu skúšať v Činohre SND Nebezpečné vzťahy. Sledovať, ako pristupuje k postavám, ako starostlivo rozoberá text, bola pre mňa veľká škola. Ale najmä je pre mňa hodnotný človek, žena, ktorú si nesmierne vážim,“ hovorí.

Záber zo seriálu Hniezdo. Foto: RTVS
javorková Záber zo seriálu Hniezdo.

Páva, dáma, Faidra

Anna Javorková je známa aj z televíznej obrazovky a aj tu sú jej postavy pestré. V populárnom seriáli Odsúdené sa ako väzenkyňa prezývaná Anjel previnila účasťou na eutanázii. V niektorých seriáloch si zahrala matku už dospelej dcéry, ktorú ťahá z problémov (Tajné životy, Hniezdo). V iných stvárnila energické ženy, ktoré, aj keď už majú svoj vek, stále oplývajú silou a šarmom (Divoké kone, Pravá tvár), ale aj očarujúcu až krehkú, no zároveň tvrdo pragmatickú obchodníčku (Vlci). S režisérom Braňom Mišíkom nakrútila Divoké kone, Pravú tvár aj Hniezdo: „Anka Javorková vždy vnesie do svojich postáv ženskosť obohatenú o zvláštnu tajomnosť a krehkosť. Je to ikonická herečka, diva slovenského divadelníctva, akých máme len zopár,“ hovorí režisér.

Ešte skôr ako seriálové postavy však Anna Javorková vytvorila desiatky hrdiniek slovenskej aj svetovej klasiky v televíznych filmoch a inscenáciách s námetmi od antiky po súčasnosť, ako napr.: Strieborný Jaguár (1975), Páva (1976), Ako sa Vinco zaťal (1977), Na skle maľované (TV adaptácia muzikálu, 1980), Rembrandt van Rijn (1981), Adolf Eichmann (1988), Faidra (1990), Gendúrovci (1994) či Blúznenie srdca a rozumu (1997).

Marek Majeský s Annou Javorkovou v televíznom... Foto: RTVS
Bluznenie srdca Majesky Javorkova Snimka obrazovky 2022-08-16 090924 Marek Majeský s Annou Javorkovou v televíznom filme Blúznenie srdca a rozumu (1997).

Práve v poslednom menovanom televíznom filme podľa rovnakej románovej predlohy ako Formanov Valmont či Nebezpečné známosti bol Javorkovej hereckým partnerom mladý Marek Majeský: „Anke Javorkovej som veľmi vďačný za ústretovosť, vľúdnosť a profesionálne rady, ktorými ma bohato zahrnula ešte ako študenta pri mojich prvých krokoch pred kamerou, v televíznej inscenácii Blúznenie srdca a rozumu, ale aj na divadelných doskách v hre P. Claudela Výmena. Správala sa ku mne ako k rovnocennému hereckému partnerovi. Myslím si, že sme si porozumeli. Napriek tomu, že sme už dlhší čas nespolupracovali, bola to pre mňa veľká škola a nezabudnuteľný zážitok.“

RTVS si Annu Javorkovú pripomenie na Dvojke televíznou adaptáciou Blúznenie srdca a rozumu v piatok 7. októbra o 10.20 h. V adaptácii francúzskeho románu G. P. Jolyota Crébillona z prostredia aristokracie 18. storočia stvárňuje hlavnú postavu Pani de Lursay.

Zita Furková, Filmový chodník slávy Čítajte viac Nešliapte po Zite Furkovej! Na Filmovom chodníku slávy pribudla jej pamätná dlaždica

V sobotu 8. októbra Dvojka odvysiela o 20.10 h reprízu talkshow Anjeli strážni s Annou Javorkovou. Na javisku SND aktuálne účinkuje v hrách Polnočná omša a Kubo. Od 5. novembra ju uvidíme aj v novej inscenácii Čistý dom, kde účinkuje aj Jana Kovalčíková. „Je to komédia o upratovaní duší, vzťahov a domu od súčasnej americkej autorky Sarah Ruhlovej, predstavenie má geniálnu a krásnu pointu. Anička je pre mňa jedna z najcharizma­tickejších umelkýň, aké poznám, s nádherným hlasom a neuveriteľným talentom. Nesmierne si ju vážim za jej prístup k práci a k mladším kolegom, mám ju veľmi rada,“ vyznala sa herecká kolegyňa.

Na spoluprácu a umenie Anny Javorkovej reagujú jej kolegovia

Anna Javorková je skvelá herečka, inšpiratívna, hlboká a s tajomstvom. Na javisku má celý mrakodrap poschodí a málokto tak bravúrne dokáže zahrať cynizmus a sarkazmus a krutosť bez toho, aby nestratil ľudskosť. A aj v sedemdesiatke oplýva takým šarmom, že keď vyjde na javisko celé ho rozžiari. Obsadzujte Hanu a ušetríte na svetlách! Valeria Schulczová, dramaturgička a režisérka

Anička Javorková je mimoriadna herečka aj výnimočný človek, svojou povahou a srdcom. Vnímal som ju ešte ako gymnazista, keď som videl úžasné predstavenie – Marišu. Potom som sa s ňou stretol už ako člen Činohry Slovenského národného divadla v Nebezpečných vzťahoch, keď sme ich začali skúšať, bol som ešte študent. Sledovať, ako pristupuje k postavám, ako starostlivo rozoberá text, bola pre mňa veľká škola. Ale najmä je pre mňa hodnotný človek, žena, ktorú si nesmierne vážim. Dúfam, že budem mať to šťastie ešte s Aničkou Javorkovou spolupracovať, keď vytvorí ďalšie úžasné postavy. Richard Stanke

Haničku Javorkovú dodnes vidím ako krásnu slovenskú devu Elenu zo Sládkovičovho Detvana. Ona je však komplexná osobnosť a také sú aj jej dramatické roly – od slovenskej baladickej devy až po emancipovanú mestskú intelektuálku. Jej postavy sú často komplikované a Hanka ich nikdy nezjednoduší. Na javisku je pozorná kolegyňa, poctivá herečka, vždy pripravená, ochotná a schopná prepracúvať sa k podstate vecí, aby sme sa čo najviac priblížili k pravde. Na to musí mať široký rozhľad. Preto som s ňou hral a hrám rád v divadle aj v televízii. Hrali sme spolu napríklad Čechovove Tri sestry, v Adamovi a Eve som hral Satanáša a ona Evu, naposledy to bola hra Mercedes Benz. Na predstavenia s ňou som sa vždy tešil, pretože Hanka má nielen zmysel pre hĺbku vecí, vie nájsť pointu od prvého výstupu, ale má aj zmysel pre humor, pre iróniu a sebairóniu. Vedieť sa na seba pozrieť z odstupu je v divadle dôležité, ale zriedkavé. Rád sa pripájam k jej gratulantom a prajem jej ešte veľa šťastných chvíľ, pretože si zaslúži byť ešte dlho šťastná. Martin Huba

Slovenský herec Emil Horváth.

Anka Javorková pochádza z Liptova, pokiaľ viem, a zrejme odtiaľ má v sebe prirodzenosť a spontánnosť. Jej herecký prejav je emocionálne veľmi bohatý a pravdivý. Na javisku je partnerkou, s ktorou ste okamžite v kontakte, rozprávate sa, vidíte sa, vnímate sa. Veľké herecké príležitosti, ktoré dostala, boli opodstatnené. Pamätám si ju, ešte keď začínala ako študentka, ja som už bol v martinskom divadle, takže ju môžem pozdraviť ako starší kolega… Najprv sme spolu robili jeden český film a potom sme sa už stretávali v Národnom divadle, jej púť sledujem od školských liet až kým vyrástla na veľkú hereckú osobnosť. Pamätám si jej výnimočné postavy v Ibsenovej Divej kačke, v Jožkovi Púčikovi, bravúrny výkon podala v Camusovej hre Caligula, ktorú som režíroval v Slovenskom národnom divadle. Už máme svoj vek, teraz hráme spolu Kuba a hráme ho radi. Želám jej zdravie a pekné herecké príležitosti. Emil Horváth

Aničku Javorkovú považujem za mimoriadnu herečku s veľkým talentom, všetky postavy obohatí o svoju osobnosť – vnesie do nich ženskosť obohatenú o zvláštnu tajomnosť a krehkosť. Preto ju vždy rád obsadím. Keď som bol chlapec, hrala mi mamu vo filme Nemožná, neskôr som ju režíroval v seriáloch Divolé kone, Pravá tvár aj Hniezdo. Anka Javorková je ikonická herečka, diva slovenského divadelníctva, akých máme len zopár. Braňo Mišík, režisér

Marek Majeský v seriáli Nemocnica.

Anke, želám k jej narodeninám všetko najlepšie, hlavne veľa zdravia a lásky. Napriek tomu, že sme už dlhší čas sme nespolupracovali a neboli v kontakte, chcel by som jej vyjadriť veľkú vďaku za jej ústretovosť, vľúdnosť a profesionálne rady, ktorými ma bohato zahrnula – ešte ako študenta – pri mojich prvých krokoch pred kamerou v tv inscenácii „Blúznenie srdca a rozumu“, aj na divadelných doskách v hre P.Claudela: „Výmena“. Správala sa ku mne ako k rovnocennému hereckému partnerovi. Myslím si, že sme si porozumeli. Bola to pre mňa veľká škola a nezabudnuteľný zážitok. Anka, ďakujem! Marek Majeský, herec

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské národné divadlo #Martin Huba #Richard Stanke