Zomrel známy český tanečník a herec Vlastimil Harapes

Jeden z najznámejších tanečníkov v Čechách aj na Slovensku Vlastimil Harapes, rodák z Chomutova, zomrel vo veku 77 rokov. Podľa českého denníka Blesk ho už dlhší čas trápili zdravotné ťažkosti a pred týždňom ho pre silný kašeľ odviezli do nemocnice na pľúcne oddelenie.

15.05.2024 17:05
Vlastimil Harapes: Ako kráľ sa cítim skvele Foto:
Vlastimil Harapes pôsobil v divadle i vo filme.
debata (4)

„Dnes napoludnie nás opustil po krutej a intenzívnej chorobe v jednej z pražských nemocníc emeritný sólista Baletu Národného divadla Vlastimil Harapes,“ potvrdil v stredu hovorca Národného divadla Tomáš Staněk.

Harapesa si môžu diváci pamätať aj z Vláčilovho slávneho filmu Marketa Lazarová či z rozprávky Panna a netvor. Ešte populárnejšia bola snímka Den pro mou lásku, kde režisér Juraj Herz obsadil do hlavných úloh Vlastimila Harapesa spolu s Martou Vančurovou a obaja sa vďaka tomu stali idolmi.

Vlastimil Harapes spieva s Hanou Zagorovou.

Ďalšie jeho známe filmy boli Jak vytrhnout velrybě stoličku, Jak dostat tatínka do polepšovny, Operace mé dcery či Bolero. Ako posledný film nakrútil v roku 2014 Dědictví aneb kurva se neříká.

Ľuďom bol Harapes známy aj svojím životným osudom, ktorý v 70. rokoch spojil s populárnou speváčkou Hanou Zagorovou. Pár si aj osvojil dieťa, ale, žiaľ, rodina sa rozpadla.

Trailer k dráme Den pro mou lásku

Vlastimil Harapes potom svoju energiu a talent venoval rôznym činnostiam – pokúšal sa uplatniť i v politike, kandidoval do Senátu ČR.

Účinkoval v 50 rôznych predstaveniach v pražskom Národnom divadle, pôsobil na scénach v zahraničí, intenzívne spolupracoval aj so slovenským divadlom a televíziou, bol porotcom v tanečných súťažiach.

V rokoch 1990–1992 bol šéfom Baletu Národného divadla v Prahe. Žil veľmi spoločenským životom, jeho súkromie bolo, naopak, pokojné. Bol si veľmi blízky s rodinou spisovateľa a chartistu Josefa Topola.

Vo filme Odcházeti s podzimem z roku 1965.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #herec #úmrtie #tanec #úmrtia #tanečník #Vlastimil Harapes