Jubilejnú 50. sezónu trnavského divadla uvedie hra o Jarovi Filipovi

Svoju jubilejnú 50. sezónu oslávi Divadlo Jána Palárika (DJP) v Trnave štyrmi premiérami. Prvou bude októbrové uvedenie hry Filip, venovanej Jarovi Filipovi, ktorý v Trnave pôsobil ako herec, skladateľ a neskôr aj režisér. Informovala o tom PR divadla Katarína Čučková.

05.09.2023 14:00
Divadlo Jána Palárika Trnava Foto: ,
Divadlo Jána Palárika v Trnave.
debata

Pred Vianocami pribudne do repertoára DJP rozprávka Princ Bajaja v réžii trnavského rodáka Kamila Žišku. Nový rok chce divadlo osláviť premiérou experimentu s pracovným názvom Projekt: Počiatok. Vzniká v spolupráci s partnerskými inštitúciami z Trnavy a okolia, bude skúmať zmeny, akými prešiel jazyk a reč v 21. storočí.

Réžie sa ujala trojica tvorcov Rastislav Ballek, Alena Lelková a David Jařab. Poslednú premiéru inscenácie hry Maryša od bratov Mrštíkovcov uvedú pred Veľkou nocou. Pred viac ako sto rokmi ňou otvárali Činohru Slovenského národného divadla, na trnavských doskách ju uvedú po prvý raz v réžii Matúša Bachynca.

Pripravované premiéry jubilejnej sezóny sú podľa umeleckej šéfky DJP Lucie Mihálovej oslavou divadla ako umenia i divadla ako kultúrnej inštitúcie. „Oslavujeme divadlo, ktoré je plné života, neustále sa mení a zakaždým z inej perspektívy odráža život svojich divákov. Pri zostavovaní dramaturgického plánu sme sa inšpirovali témami a osobnosťami spätými s Trnavským krajom aj priamo s divadlom,“ povedala.

spisske divadlo pernikova chalupka Čítajte viac Spišské divadlo sa zameria na lásku. Detským divákom rozdajú žiacke knižky

Ako doplnila, prvá pripravovaná inscenácia je spomienkou na tvorbu a život Jara Filipa, ktorý stihol okrem iného vytvoriť veľké množstvo piesní. Mnohé zazneli prvýkrát práve na trnavskom javisku a neskôr sa stali hitmi. „Inscenácia nie je sentimentálnou spomienkou, ale po filipovsky – radosťou z hry. Okrem ohliadnutia sa za tým, čo bolo, skúma, aj čo by mohlo byť a uskutočňuje Filipove nerealizované plány, napríklad zhudobnenie telefónneho zoznamu,“ doplnila. Text inscenácie zostavil z autentických spomienok, dokumentov, rozhovorov a korešpondencií dramatik a dramaturg Miro Dacho.

V Trnave sa nové divadlo etablovalo v roku 1974 pod názvom Divadlo pre deti a mládež. Nastúpil doň celý ročník absolventov herectva, nosnými režisérmi zlatej éry DJP sa stali Blaho Uhlár a Juraj Nvota. Počas 50 sezón v ňom pôsobilo mnoho známych tvorcov, medzi nimi Štefan Kožka, Marián Zednikovič, Marián Geišberg, Zuzana Kronerová, Anna Šišková, Vladimír Hajdu, Vladimír Oktávec, Roman Luknár, Ingrid Filanová, Yveta Weiszová, z mladšej generácie Zuzana Šebová, Štefan Richtárech, Gregor Hološka, Judita Hansman, Andrea Karnasová či Daniel Fischer.

Dlhoročnými členmi súboru sú Vladimír Jedľovský a Tatiana Kulíšková a scénografom a umeleckým šéfom bol Ján Zavarský a dramaturgičkou Miroslava Čibenková. Súčasťou pripomienky prvých piatich dekád DJP bude popri iných pripravovaných podujatiach uvedenie jubilejnej publikácie a otvorenie výstavy, ktorú divadlo pripravuje spolu s Divadelným ústavom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava #divadlo #Divadlo Jána Palárika v Trnave