Luciu Popp líčil aj Chagal. Peter Dvorský, Eva Blahová a Simona Šaturová spomínajú na mimoriadnu umelkyňu

Lucia Popp bola mimoriadna operná osobnosť. Na jej počesť uvedie SND v sobotu 9. septembra galakoncert. Hold umelkyni vzdajú súčasné operné hviezdy, v ktorých repertoári sú diela Mozarta a Richarda Straussa. Vystúpia Simona Šaturová, Jana Kurucová, Adriana Kučerová, Slávka Zámečníková, Kateřina Kněžíková, Petra Alvarez Šimková, Pavol Remenár, Michal Onufer a ďalší, Diriguje Tomáš Netopil.

09.09.2023 06:00
debata

Sopranistka Lucia Popp si za svoje umenie získala obdiv na tých najprestížnejších operných scénach a koncertných pódiách sveta. Bola prvou Slovenkou, ktorá spievala v Metropolitnej opere v New Yorku, londýnskej Coven Garden, milánskej La Scale, historickej budove Palais Garnier Národnej opery v Paríži, na festivale v Salzburgu… Jej umelecká cesta sa začala po emigrácii v roku 1963 v Štátnej opere vo Viedni, kde interpretáciou krkolomnej árie Kráľovnej noci.

Luciu Popp líčil aj Chagal. Peter Dvorský, Eva Blahová a Simona Šaturová spomínajú na mimoriadnu umelkyňu
Video
Pozrite si, čo o Lucii Popp povedali naše významné operné osobnosti: / Zdroj: TV Pravda

z Mozartovej opery Čarovná flauta očarila aj slávneho Herberta von Karajana. Mozart a jeho známa ária v podaní Lucie Popp znamenali pre umelkyňu triumf aj v Metropolitnej opere, kde pre inscenáciu navrhol scénu a kostýmy.

Od herectva k opere

Lucia Popp sa narodila v roku 1939 v Záhorskej Vsi v rodine diplomata. Chcela sa stať lekárkou, získalo si ju však herectvo. Režisér Paľo Bielik ju ako sedemnásťročnú obsadil do malej úlohy vo filme Štyridsaťštyri. Nielen milovníci strieborného plátna si Luciu Popp určite pamätajú z filmu Jánošík, kde už hrala hlavnú ženskú postavu.

Luciu Popp sprevádzal osud podobný niekoľ kým našim hviezdnym sólistom. Na spev na VŠMU ju najskôr neprijali; našťastie veľmi rýchlo si jej hudobný talent všimla prof. Anna Hrušovská, ktorá viedla nielen jej štúdium, ale bola jej poradkyňou počas celej kariéry umelkyne.

Po tom, čo prvý a jediný raz stála na doskách SND, Lucii Popp miesto v SND neponúkli – otcova diplomatická kariéra a liberálne zmýšľanie boli v tom období skôr prekážkou ako inteligenčným bonusom pre mladú umelkyňu. V tom istom roku, ako emigrovala, už 28. októbra 1963 stála na scéne Viedenskej štátnej opery. Publikum nadšene aplaudovalo je umeniu: zamatovým, zvonivým sopránom obdarila áriu Kráľovnej noci a otvorila si cestu do sveta. Všetci poznali Luciu Popp ako krehkú, pôvabnú, s očarujúcim úsmevom; ako noblesnú dámu, ktorá si obdivovateľov krásneho spevu získala svojím strieborným sopránom a speváckou inteligenciou.

Návraty domov

"Prepáčte, že meškám. Presne dvadsaťsedem rokov a dvadsať minút… Idem rovno z Viedne a hneď na úvod vám musím povedať: Som veľmi rada opäť medzi vami!“ to boli slová obdivuhodnej sopranistky Lucie Popp, keď prišla po Nežnej revolúcii na prvú tlačovú besedu do bývalého Divadelného klubu SND na Laurinskej ulici v Bratislave.

Po roku 1989 len jediný raz účinkovala so Slovenským národným divadlom, s orchestrom a mnohými sólistami pod taktovkou Ondreja Lenárda vo viedenskom Konzerthause 7. apríla 1990, kde dojemne zaznel aj dvojspev s Petrom Dvorským Věrne milování z opery Predaná nevesta. V tom istom roku účinkovala na Bratislavských hudobných slávnostiach s Bamberskými symfonikmi. Plánovali sa aj ďalšie vystúpenia; zasiahol neúprosný osud a vážna choroba. Lucia Popp odišla priskoro, mala len 54…

Na galavečere LUCIA POPP TRIBUTE v sobotu 9. septembra 2023 o 19.00 hod. v novej budove SND zaznejú árie, scény z opier a piesne Wolfganga Amadea Mozarta a Richarda Straussa, ktoré dominovali v repertoári Lucie Popp.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SND #Peter Dvorský #Eva Blahová #Simona Šaturová #Lucia Popp