Riaditeľ moskovského Veľkého divadla priznal proputinovskú cenzúru

Riaditeľ slávneho moskovského Veľkého divadla (Bolšoj teatr) Vladimir Urin priznal, že repertoár tejto scény je z politických dôvodov cenzurovaný. Uviedol napríklad, že keď sa niektorí tvorcovia predstavenia jednoznačne vyslovili proti špeciálnej vojenskej operácii, ako je v Rusku oficiálne nazývaná vojna proti Ukrajine, boli ich mená vymazané z plagátov.

19.09.2023 08:00
Vladimir Urin Foto:
Riaditeľ Veľkého divadla Vladimir Urin.
debata (1)

Urin dodal, že Veľké divadlo bolo pod zvýšeným dohľadom a muselo občas zrušiť predstavenie kvôli nesúhlasným reakciám verejnosti vrátane kritických listov a prehlásení. „Divadlo i ministerstvo kultúry veľmi dobre chápu, čo vyvoláva veľmi vážne negatívne reakcie. To bol tiež dôvod vyradenia niektorých predstavení z repertoáru,“ uviedol Urin. Spomenul tiež vypršanie platnosti licencií na niektoré predstavenia, kvôli čomu museli byť niektoré kusy stiahnuté.

Urin pripustil, že západné divadelné hviezdy stále viac váhajú, pokiaľ ide o spoluprácu s Veľkým divadlom. „Než sa zmenila spoločensko-politická situácia, boli sme zvyknutá, že do Veľkého divadla jazdila takmer polovica sveta,“ povedal.

„Mali sme mnoho hosťujúcich sólistov a významných spoločných produkcií, čo je do značnej miery podstatou hudobného umenia. Ale dnes sú to len ojedinelé prípady, keď sa naši západní kolegovia dohodnú na spolupráci s divadlom.“ A aj tých niekoľko málo žiada, „aby sa ich mená do poslednej chvíle nezverejňovali,“ dodal Urin.

Taliansko Rusko Ukrajina vojna Netrebková odsúdenie uarus Čítajte viac Netrebkovej zrušili koncert v Prahe, ona sa sťažuje na cenzúru, kompenzácie však nežiada

Cenzúra moskovského Veľkého divadla začala byť zjavná na jar 2022, keď z propagačných plagátov zmizlo meno režiséra Kirilla Serebrennikova, otvoreného kritika vojny na Ukrajine. Následne boli zrušené inscenácie režírované Serebrennikovom, napríklad balet Nurejev a opera Don Pasquale. Neskôr divadlo obnovilo balet Hrdina našej doby bez toho, aby pri ňom uviedlo Serebrennikovovo meno, ale balet bol nakoniec v marci 2023 bez vysvetlenia stiahnutý z repertoáru.

V cenzurovaní tvorcov, ktorí sa stavajú proti vojne, nie je Veľké divadlo samo – aj iné ruské divadlá odstraňujú mená opozičných umelcov zo svojich propagačných materiálov. Pred Urinovým rozhovorom s periodikom Rossijskaja gazeta sa však vedenia divadiel zdráhali otvorene tieto kroky pripísať na vrub politickým názorom tvorcov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #divadlo #vojna na Ukrajine #Vladimir Urin