Bratislava opäť ožíva Kultúrnym letom

Leto je už za rohom a Bratislava bude opäť patriť kultúre. Festival Kultúrne leto a Hradné slávnosti 2013 premení hlavné mesto na dejisko rozmanitých akcií a predstavení už po 38. raz. Maratón podujatí pre všetky vekové kategórie odštartuje v piatok 14. júna otvorením 3. ročníka Bratislava Street Art Festivalu a Letnej čitárne U červeného raka.

14.06.2013 14:00
Kultúrne leto Bratislava Street Art Festival... Foto:
K prvým podujatiam pod hlavičkou Kultúrne leto 2013 tento rok opäť patrí aj Street Art Festival Bratislava.
debata

Divadlo, hudba, tanec, žonglérska či ohňová šou, program pre najmenších aj milovníkov grafity, beatboxu či mestských športových disciplín. Bratislavský Street Art Festival rozbalí svoj nabitý program určený najmä (hoci nielen) mladšej generácii naplno už dnes, počas svojho úvodného dňa, ktorý je zároveň prvým dňom Kultúrneho leta 2013.

Dejiskom Street Art Festivalu sa stanú historické námestia v srdci Starého Mesta, klub Batelier a jeho okolie na Továrenskej ulici, ako aj Prístavná ulica, kde sa počas grafity šou medzinárodná zostava umelcov postará o premenu spustnutého nedokončeného učilišťa na „kus umenia“. Do nedele, keď BSAF vyvrcholí, sa na ňom predstaví až 130 umelcov z 8 krajín sveta, chýbať nebudú ani koncerty Marcel Vén Tria, Hugo Caves Orchestra, Romaniky či kapiel Plus Mínus, Billy Barman a iných. Mladý festival sa z roka na rok rozrastá a vyvíja, jedno však ostáva nezmenené. „Snažíme sa kultúru dostať ku každému, preto všetky naše podujatia ostávajú zadarmo,“ avizuje spoluorganizátor festivalu Tomáš Lukačka.

Už v piatok sa oficiálne otvárajú aj brány Letnej čitárne U červeného raka, ktorá má tento rok mimoriadne bohatý program. Autorské čítania, diskusie a prezentácie literatúry všetkých žánrov doplnené o posilnený hudobný program sa tu budú konať takmer denne. Okrem už zabehnutých Hudobných pondelkov a Literárnych utorkov rozbieha čitáreň aj novinku – Štvrtkové vlnenie. „Línia je určená najmä mladšiemu obecenstvu a tiež mladým umelcom. Vyberali sme osobnosti, ktoré prekračujú hranice žánrov, a dali sme im pomerne voľnú ruku v tom, ako budú ich večery vyzerať,“ približuje novinku dramaturgička Zuzana Liptáková. Skúšobnú sezónu v čitárni má pred sebou aj Folklór u Červeného raka či premietanie študentských filmov.

K festivalom pod hlavičkou Kultúrneho leta, ktoré sa začínajú už v júni, patrí aj Viva Musica! Okrem vlastných koncertov bude jeho súčasťou aj oficiálny otvárací koncert Kultúrneho leta Folklor Symphony. Na dvorane Bratislavského hradu 27. júna sa spoja Lúčnica a Symfonický orchester Viva Musica! pri originálnej interpretácii diel skladateľov Tibora Andrašovana a Svetozára Stračinu. „Každoročne hľadáme výnimočný projekt, ktorý by otvoril náš trojmesačný festival. Folklor Symphony je výnimočný tým, že spája tanec, hudbu i obraz. Som rád, že po minuloročnom Tribute to Jaro Filip sa cesty BKIS a Viva Musica opäť stretli,“ vraví o projekte Vladimír Grežo, riaditeľ Bratislavského kultúrneho a informačného strediska, ktoré je už 10. rok organizátorom Kultúrneho leta a Hradných slávností Bratislava.

Za pozornosť bude iste stáť aj osadenie pamätnej dlaždice Štefana Kvietika na Chodník slávy na Laurinskej ulici (20. 6.), festival sakrálnej hudby Musica Sacra Bratislava (20. – 23. 6.) a ďalšie podujatia naplánované na prvé týždne Kultúrneho leta 2013. Bližšie informácie o nich nájdete na stránke www.bkis.sk.

debata chyba