Rick Wakeman aj Godár v Štiavnici

Banská Štiavnica má genius loci, vďaka ktorému láka návštevníkov z celého sveta. Dôvodom sú okrem atmosféry aj zaujímavé aktivity a podujatia. Nepochybne k nim patrí Festival peknej hudby, ktorý sa v rámci kultúrneho leta uskutoční od štvrtka 24. júla do nedele 27. júla.

20.07.2014 10:00
31 wakeman este 3x Foto:
Rick Wakeman patrí medzi najslávnejších hráčov na klávesy v rockovej hudbe.
debata

Už pätnásť rokov sprostredkúva festival svojim návštevníkom nevšedné umelecké zážitky. Jeden z nich prinesie vo štvrtok v Kostole sv. Kataríny hviezda svetového formátu – Rick Wakeman.

„Wakemana považujú za jedného z najvýznamnejších hráčov na klávesy v rockovej hudbe. Právom,“ vysvetľuje organizátor podujatia Eugen Prochác. „Bol vyhľadávaným štúdiovým hudobníkom. Účinkoval s celou plejádou hviezd od Black Sabbath, cez Davida Bowieho až po Eltona Johna. Preslávilo ho najmä účinkovanie v kapele Yes, s ňou nahral kľúčové albumy, ktoré tvoria vrchol art-rocku.“

Jeho program bude pozostávať z ukážok z jeho dosiaľ posledných sólových albumov. „Každý by chcel počuť hlavne tie slávne skladby a ani tie by nemali chýbať,“ hovorí Prochác. „Jeho koncertu dodá istú symboliku aj miesto, v ktorom vystúpi, Kostol sv. Kataríny.“ Lístky na sedenie sú na Wakemanovo vystúpenie dokonca už vypredané.

Ťahákom pre návštevníkov je aj meno Vladimíra Godára. „Je to obrovská osobnosť, zaslúži si priestor orchestrálneho koncertu,“ myslí si Prochác. Večer s Vladimírom Godárom sa uskutoční v piatok 25. júla o 20. h v Kostole sv. Kataríny a bude patriť výlučne tvorbe popredného slovenského skladateľa. V podaní orchestra Cappella Istropolitana zaznie prierez orchestrálnej a  sólovej Godárovej tvorby. Ako sólisti sa predstavia riaditeľ Festivalu peknej hudby, violončelista Eugen Prochác, huslista Stanislav Palúch a harfistka Katarína Turnerová, ktorí spoločne uvedú dielo Tance malého Dávida. „Minulý rok sme do programu zaradili tvorbu slovenských skladateľov a prekvapil nás záujem aj úspech vystúpenia. Ide síce o nákladný projekt, ale kvalita je medzinárodná,“ tvrdí Prochác.

Okrem hlavných hviezd privíta podujatie aj zoskupenia ako Trio GALUP alebo Michal Motýľ Tentet. Chýbať nebudú ani výstavy diel súčasných slovenských výtvarníkov.

Festival peknej hudby si zachoval štvordňové trvanie. Nezmenila sa ani jeho štruktúra. Uskutoční sa už tradične na starom zámku, v Kostole sv. Kataríny, pričom sobotňajšie matiné je vo Svätom Antone a nedeľný koncert v Sklených Tepliciach. Viac informácií o podujatí nájdete na stránke fph.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #banská štiavnica #Festival peknej hudby #rick wakeman