Na Pohodu príde Manu Chao

Minulý rok sa stretol s organizátormi Pohody na trenčianskom letisku len pár dní pred začiatkom festivalu, na festivale však nevystúpil. Želanie vidieť Manu Chaa na Pohode sa fanúšikom francúzskeho hudobníka so špenielskymi koreňmi teraz splní a temperamentný spevák odohrá svoj prvý koncert na Slovensku. Manu Chao vystúpi v prvý festivalový deň, vo štvrtok 9. júla.

31.03.2015 09:27
Manu Chao Credit Muir Vidler Foto:
Manu Chao vystúpi na Pohode.
debata

Program trenčianskeho festivalu sa rozšíril o meno, hudobný fenomén, ktorého synonymom sú slová pestrosť, rôznorodosť a nespútaná sloboda. Manu Chao sa neobmedzuje hranicami medzi rôznymi hudobnými štýlmi. Jeho pesničky prechádzajú od reggae, ska, punku k rocku, ale taktiež nesú známky južanskej salsy, francúzskeho šansónu či rómskej hudby.

„Manu skladá angažované protest songy, ktoré nenudia a nie sú preplnené cynizmom, ale humanizmom. Svoje publikum sa aj pri ťažkých témach nesnaží zdeptať, ale zabaviť a robí to bravúrne,“ hovoria na adresu Manu Chaa organizátori. Medzi jeho najznámejšie skladby patria Me Gustas Tu, Bongo Bong,Welcome To Tijuana či Clandestino, ktoré by mohli zaznieť aj na tohtoročnej Pohode.

"Manu Chao je ako stvorený pre náš festival. Je to živel, hrá skvelú hudbu, má dobré texty, jeho koncerty sú zážitkom, pre ktorý sa hodí označenie „životný“. Snažili sme sa oňho odkedy máme na festivale zahraničných umelcov. Ešte v roku 2001 sme za ním vycestovali do Paríža. Vtedy nám dal sľub, že raz príde, minulý rok ho počas návštevy Trenčína tesne pred Pohodou zopakoval. Sme hrdí, že Manu Chao rozvibruje pozitívnou energiou naše letisko. Máme sa na čo tešiť,“ povedal Michal Kaščák, riaditeľ festivalu Pohoda.

Svoje skladby spieva v rôznych jazykoch ako španielčina, francúzština, arabčina, portugalčina či angličtina. Podľa Manu Chaa práve jazyk dotvára myšlienku celej skladby. „Nikdy neviete, či malá myšlienka alebo vtip, ktorého iskra prejde veľmi rýchlo, sa nestanú skladbou. Prvotný nápad sa môže zjaviť hocikedy. Ak je to v španielčine, potom pokračujem po španielsky, ak vo francúzštine, tak je pesnička po francúzsky. Snažím sa to robiť, čo najlepšie,“ povedal v rozhovore pre hudobný portál Pitchfork Manu Chao v roku 2007.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pohoda #letný festival #Manu Chao #Michal Kačšák #headliner