Na Pohodu príde PJ Harvey. Aké pivo jej ponúknu?

Festival Pohoda prezradil v stredu ďalšie zaujímavé mená zo svojho programu. Najväčšou hviezdou medzi nimi je britská hudobníčka PJ Harvey, o ktorú sa organizátori snažili už roky a teraz neskrývajú svoju radosť z jej vystúpenia.

16.12.2015 15:50 , aktualizované: 16:59
PJ Harvey s prestížnou Mercury Music Prize,... Foto: ,
PJ Harvey s prestížnou Mercury Music Prize, ktorú v roku 2011 získala za svoj zatiaľ posledný album Let England Shake.
debata (5)

" V posledných týždňoch sme dostali viacero mailov, ktoré nám urobili obrovskú radosť a veríme, že potešia aj návštevníkov 20. ročníka Pohody,“ uvádzajú organizátori festivalu, ktorý bude po prvý raz po šestnástich rokoch iba pod hlavičkou Pohoda, bez partnera v názve.

Stelesnenie podstaty festivalu

Keď sa končil minulý ročník festivalu, návštevníkom v hlave vírila myšlienka, čo pre nich organizátori pripravia na budúci rok, pri oslave dvadsiatky. Už teraz festival nadobúda jasnejšie kontúry. Prvé mená sú vonku a je možné, že o vstupenky bude tento rok núdza. Po ohlásení skupiny Sigur Rós z Islandu, prišla z tábora Pohody ďalšia lákavá pozvánka. PJ Harvey odohrá svoj prvý koncert na Slovensku práve na Pohode.

Riaditeľ festivalu Michal Kaščák označil PJ Harvey za prvú dámu svetovej alternatívy. „Myslím si, že jedna z prvých debát s veľkým agentom o veľkom mene bola práve o PJ Harvey,“ zaspomínal si na začiatky rozrastania sa festivalu Kaščák, podľa ktorého zrejme k získaniu PJ Harvey prispela aj dobrá skúsenosť spomínaného agenta s festivalom, na ktorom bol s kapelou Elbow. Aj vďaka tomu Harvey predĺžila koncertné turné o jeden deň a ukončí ho vo štvrtok 7. júla na Pohode. „Je to naozaj jedno z hudobných stelesnení podstaty nášho festivalu. Keby som mal vymenovať päť mien, ktoré charakterizujú to, o čo nám s festivalom ide, tak by to určite medzi nimi bolo aj meno PJ Harvey.“

Prešli už štyri roky odkedy vydala britská hudobníčka svoju doposiaľ poslednú štúdiovku Let England Shake. Začiatkom tohto roka sa však postarala o okázalé promo k albumu, keď sa rozhodla nové skladby nahrávať priamo pred ľuďmi. Hudobníci zatvorení v presklenom zvnútra nepriehľadnom štúdiu nahrávali nové kúsky a diváci mali možnosť na 45 minút byť pri zrode nového materiálu. Hoci sa experimentálne nahrávanie konalo v mesiacoch január a február, dátum vydania albumu stále nie je známy. V októbri však hudobníčka predstavila nevydané pesničky na koncerte v Royal Festival Hall v Londýne. Ako uvádza Pitchfork, počas koncertu PJ Harvey čítala básne zo svojej novej knihy poézie The Hollow of the Hand, ktorá vyšla na jeseň a je možné, že sa tohto zážitku dočkajú aj návštevníci Pohody.

Spolu s PJ Harvey prezradili organizátori balíček hudobníkov potvrdzujúcich žánrovú rôznorodosť, ktorou je festival známy. Tanečne chytľavý elektroswing privezie so svojím orchestrom Marcus Füreder z Rakúska, známy ako Parov Stelar, a divokosť na parkete sa nevytratí ani počas vystúpenia gypsypunkových Gogol Bordello. Medzi ďalšími ohlásenými menami sú tiež americký raper Saul Williams, bluesoví My Baby, elektronika zaznie od drumandbassového producenta SPORa, ale predstavia sa tiež Ho99o9 – punk-rap z New Jersey a fínska kapela K-X-P. Na festival sa po desiatich rokoch vráti electropopová formácia Chicks on Speed. Súčasťou ich vystúpenia bude aj spolupráca s lokálnymi umelcami.

Zmeny pocítia ja návštevníci

Po šestnástich rokoch sa festival vracia k svojmu pôvodnému názvu – Pohoda, čoho sprievodným javom je zmena citeľná pre návštevníkov. Na dvadsiatom ročníku sa bude namiesto Zlatého bažanta čapovať pivo malého banskobystrického pivovaru Urpiner. " Pokračujeme v trende veľkých európskych festivalov, ktoré postupne prestali v názve používať mená partnerov. Táto zmena súvisí s koncom štrnásťročnej spolupráce so spoločnosťou Heineken Slovensko,“ vysvetľujú organizátori.

Zásadnou zmenou je tiež návrat k spolupráci s agentúrou Milk Studio. Postará o kompletnú vizuálnu identitu festivalu. V ich produkcii vznikali tiež grafické indície, vďaka ktorým mali možnosť návštevníci uhádnuť utajované hudobné mená z programu Pohody 2016 a vyhrať vstupenky na 20. ročník festivalu. Ten sa bude na trenčianskom letisku konať od 7. do 9. júla.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Pohoda #spor #PJ Harvey #Sigur Rós #Chicks on Speed #Gogol Bordello #K-X-P