Festival Grape rozohrievali Example aj Morcheeba

"Je to senzace, má sklon k muzice, nechce kaši, nechce dudlík, jenom zpívat chce..." vyspevoval v noci zo soboty na nedeľu na festivale Grape v Piešťanoch v piesni Šoumen Michal David. Nie však z pódia, ale iba z filmu Vesničko má středisková, ktorý sa tu vo výborne dramaturgicky zostavenej filmovej sekcii premietal. Naživo však na Grape zaspieval iný diskotékový kráľ, britský spevák a raper, ktorý si hovorí Example. Jeho vystúpenie ukončilo program festivalu Grape na hlavnom pódiu.

13.08.2012 11:33
Takto si festival Grape z pódia zvečnil britský... Foto:
Takto si festival Grape z pódia zvečnil britský hudobník Example a fotografiu zverejnil na twitteri.
debata

"Keď sa neurazíte, tak táto pesnička je pre tie dve dievčatá, ktoré zodvihli ruky, že poznajú našu platňu,“ hlásal z pódia spevák českého tria A Banquet. Festival Grape mal vo svojom programe okrem známych mien aj viacero kapiel, ktoré sa ešte nedostali do širšieho povedomia poslucháčov. Viaceré z nich však dokázali, že je to možno iba otázka času (a vytrvalosti). Za vystúpenie A Banquet, ktorá miestami jemne pripomínala Placebo, by sa nemusela hanbiť ani britská gitarovka. Sobotnému poobediu na Grape celkovo vládli gitarovky.

Zatiaľ čo poobedňajšie koncerty na hlavnom pódiu sledovali iba kde-tu roztrúsené hŕstky ľudí, pri vystúpení Tata Bojs sa už priestor pod hlavnou scénou slušne zaplnil. Keď okolo pol deviatej začala hrať Para, bolo jasné, kto je tu headliner. Hoci na internetových fórach veľa tých, ktorí už Paru videli viackrát, frflalo, že čo to je za headlinera, reakcie a početnosť publika svedčili o tom, že ide o správny koncert na správnom mieste. Hoci programovo nijako invenčný. Kapela predstavila aj novú pesničku Žena z pripravovaného albumu, ktorý by mal vyjsť v septembri.

A pesničkou O mne a o tebe si zaspomínala aj na zosnulú speváčku skupiny Noisecut. Na ňu sa na Grape spomínalo aj v piatok, keď s jej kapelou zaspievali Katka Koščová či Ema Brabcová. Takisto spomienkový nádych, aspoň pre pamätníkov, malo vystúpenie legendy slovenskej alternatívnej scény, formácie Tornádo Lue. Na Grape sa predstavila ako trio. Jej vystúpenia, ktoré majú špecifickú atmosféru (umocnilo ju vhodne zvolené menšie pódium), pritom nie sú príliš časté.

K najočakávanejším koncertom soboty patrilo vystúpenie britskej Morcheeby. Na Slovensku hrala naposledy v roku 2008, vždy tu však vystúpila s inými speváčkami, nie s pôvodnou členkou Skye Edwardsovou, ktorej typicky zamatový hlas predsa len sedí klasikám ako Blindfold či The Sea najlepšie. „Nemysleli sme si, že tu bude takáto zima,“ poznamenal zakladajúci člen kapely Ross Godfrey na úvod. Očakávanie príjemne teplej noci sa totiž nenaplnilo. Grapu v sobotu dominovalo počasie pod mrakom, s vetrom a s pribúdajúcimi hodinami teplota povážlivo klesala. Skye spoluhráčovi kontrovala a pieseň Friction s nádychom reggae uviedla slovami, že na zahriatie si môžu všetci zaskákať.

Okrem toho sa členovia kapely na pódiu zahrievali tequilou a neskôr speváčka požiadala publikum o marihuanu. „Je tam niekto, kto má trávu? Môže nám ubaliť jointa a posunúť ho na pódium? Myslím to vážne.“ Netrvalo dlho a kapela mala, čo chcela. „Nestáva sa často, aby vám ochrankár podal jointa,“ zhodnotila skupina, ktorej názov je odvodený práve od slangového označenia marihuany – cheeba.

Koncert sa končil veselým finále, keď si speváčka počas hitu Rome Wasn't Built In A Day pozvala na pódium niekoľko divákov, s ktorými si zatancovala.

Pre mnohých bol vyvrcholením sobotného večera koncert britských dubstepových „krikľúňov“ z formácie Modestep, ďalší čakali na to, kým hlavný program neuzavrie ich kolega Example. Ten svoje vystúpenie poňal vo veľkom štýle. Jeho pesničky sú založené na beate, do ktorého rytmu sa dobre skáče, jednoduchej melódii a ľahko zapamätateľných sloganoch. Po chvíli ich môžete spievať spolu s Examplom aj bez toho, že by ste ich predtým niekedy počuli. Fanúšikom nedal hudobník vôbec vydýchnuť. Podchvíľou, aj niekoľkokrát počas pesničky, ich vyzýval, aby zdvihli ruky, šaleli alebo sa inak prejavili. Skákajúca masa, ktorá jeho vystúpenie mohla brať aj ako dobrý recept na čoraz krutejší nočný chlad, mu zobala z ruky. Example aj s pomocou svojej rozjašenej kapely dokázal, že hoci z rádia môžu jeho pesničky znieť ako tuctový electro house, naživo vie spraviť parádnu šou.

Podčiarknuté a zhrnuté – Grape je sympatickou a sviežou „novinkou“ na slovenskej festivalovej mape. O tom svedčí aj stúpajúca návštevnosť. Tretí ročník navštívilo podľa organizátorov pre festival rekordných 10-tisíc ľudí.

debata chyba