Začína sa festival Pohoda

Trenčianske letisko sa mení na hudobnú oázu. Začína sa devätnásty ročník festivalu Pohoda. Počas troch dní sa na ôsmich pódiách predstaví 99 hudobných interpretov vrátane headlinerov festivalu Manu Chaa, Björk, Die Antwoord, ale takisto budú prebiehať diskusie, workshopy či filmové projekcie.

09.07.2015 14:00
Pohoda Foto:
Festivalový areál sa otvára vo štvrtok o 14. hodine, pričom vjazd na parkovisko bude možný už od 12. hodiny.
debata (32)

Ročník splnených snov

„Pre mňa má každý rok inú chuť a farbu vďaka tomu, čím sa naplnia jednotlivé sloty na pódiách. Viac sa hráme s areálom, viac pracujeme s vizuálnym umením. Ľudia, ktorí chodia na festival pravidelne, budú cítiť zmenu,“ hovorí riaditeľ festivalu Michal Kaščák, pre ktorého je tohtoročná Pohoda aj ročníkom splnených hudobných snov. Po dlhých rokoch sa im podarilo získať dávno pozývaných interpretov.

„Týka sa to minimálne Manu Chaa a Björk. Mať na festivale týchto ľudí sú moje veľké dlhodobé hudobné sny, ale viac rokov sme sa snažili aj o Die Antwoord a Franz Ferdinand. Pamätám si, že agentovi Einstürzende Neubauten som písal prvýkrát pred desiatimi rokmi,“ spomína Kaščák. Novinkou na Pohode sú 90-minútové koncerty vystupujúcich medzi 20. a 23. hodinou.

odkaz
Súťaž - Festivalové leto

Ebeyi a Dyse patria k tipom Michala Kaščáka, ktoré odporúča návštevníkom Pohody spomedzi menej známych hudobníkov v programe . „Ebeyi je fantastické duo z Francúzska, veľká senzácia v rámci scény world music alebo urban world music a je rešpektované aj elektronickou časťou scény, aj tradičnou etno časťou. Podľa mňa je to jeden z najlepších hudobných projektov posledného obdobia. Fat White Family je pre mňa jeden z objavov drsnejšej scény. Pri nemeckom due Dyse je fantastické, akú energickú hudbu dokážu urobiť,“ rozpráva riaditeľ festivalu.

Po minuloročnom úspechu sa na festival tiež vracia japonská gitarová smršť skupina Tricot, kapela Seward aj Lola Marsh. „Tricot je math rocková dievčenská kapela z Japonska, experimentálno-divadelný hudobný zážitok predstavujú Seward z Barcelony a Lola Marsh z Izraela je skupinou, o ktorej ešte budeme veľmi veľa počuť. Je to taký veľmi kvalitný folkovo ladený pop, ale v tom najlepšom možnom význame slova pop,“ povedal Kaščák.

Slnečná Pohoda s islandským vánkom

„Tým, že sme potvrdili Björk, prirodzene nás to ťahalo viac na Island. Okrem nej som sa dlhé roky snažil aj o Ghost Digital, čo je projekt jej bývalého spoluspeváka zo Sugarcubes Einara, tak som mu napísal: máme Björk, tak prídi a stretnete sa v backstagei, a zafungovalo to. Máme päť projektov z Islandu,“ vraví riaditeľ festivalu. Z islandskej legendárnej kapely Sugarcubes sa na Pohode predstaví okrem Björk a Einara aj bubeník Siggi s projektom Kippi Kaninus.

K žánrovej a kultúrnej rozmanitosti festivalu tiež prispeje vystúpenie afrického speváka Salifa Keitu s projektom Les Ambassadeurs, islanskej kapely Fufanu či nemeckých industriálnych experimentátorov Einstürzende Neubauten, ktorých vystúpenie by malo byť podľa Kaščáka jedným z top zážitkov. „Každoročne mám rôzne sny o festivale a vždy je to taký mix eufórie, že už sa blíži to, na čom robíme celý rok, a priania, aby festival prebehol čo najbezproblémo­vejšie, aby si ho užil každý, kto naň príde, aby strávil príjemný čas na letisku a aby sa vrátil zdravý, spokojný a šťastný domov,“ uzavrel Kaščák.

Pohoda bude podľa predpovede Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu slnečná s príjemnou dennou teplotou – vo štvrtok a v piatok bude 24 stupňov a v sobotu 26 stupňov. „Vo štvrtok sa pravdepodobne vyskytne nejaká prehánka, ale relatívne slabá. V piatok bude malá oblačnosť bez zrážok s miernym vetrom. V sobotu by malo byť jasno až polojasno bez zrážok. Nočná teplota bude klesať počas pohodových dní na 12 až 9 stupňov. Bude sa dobre spať, ale večery budú pomerne chladné,“ uviedol meteorológ Pavol Beránek zo SHMÚ.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #leto #festival #Pohoda #Björk #Die Antwoord #Manu Chao