Festival európskeho filmu v Seville bude v novembri, radnica ustúpila

Radnica juhošpanielskeho mesta Sevilla ustúpila tlaku kinematografickej obce a nakoniec zorganizuje tohtoročný 20. ročník Festivalu európskeho filmu v novembri. Minulý týždeň totiž vedenie radnice oznámilo, že festival posunie na jar. Informovali o tom miestne médiá. Festival bude ale najskôr s menšou filmovou účasťou a bude trvať kratšie, napísal denník El País.

09.08.2023 14:00
Festival európskeho filmu, Sevilla Foto:
Filmár Manuel Martin Cuenca s herečkami Irene Virguezovou a Patriciou Lopezovou Arnaizovou počas Festivalu európskeho filmu v Seville v roku 2021.
debata

Na usporiadanie sevillského festivalu v tradičnom jesennom termíne vyzvala aj Európska filmová akadémia (EFA), ktorá každoročne na tomto festivale v španielskej Andalúzii oznamuje nominácie na Európske filmové ceny. EFA podľa denníka El País napísala list šéfke andalúzskej filmovej akadémie.

K posunutiu termínu na jar sa pôvodne nové vedenie radnice rozhodlo kvôli tomu, že v novembri sa v Seville koná aj slávnostné udeľovanie hudobných cien latinskoamerických Grammy. Radnica sa obávala, že by bolo „logisticky veľmi ťažké“ organizovať dve takéto akcie v prvej polovici novembra, podľa nej by nestačila ubytovacia ani dopravná kapacita.

Festival európskeho filmu, Sevilla Čítajte viac Festival európskeho filmu v Seville nebude. Presunuli ho na jar

Po utorkovom stretnutí radných so zástupcami andalúzskej filmovej obce bolo oznámené, že sevillský festival sa uskutoční koncom novembra. Dátum zatiaľ španielske médiá neuvádzajú. Ceremoniál latinskoamerických Grammy, ktoré sa tento rok budú prvýkrát udeľovať mimo Spojené štáty, sa v Seville uskutoční 16. novembra, predtým bude v andalúzskej metropole množstvo sprievodných akcií a koncertov.

Festival európskeho filmu sa v Seville prvýkrát konal v roku 2004, keď na ňom cenu za celoživotné dielo dostal český režisér Miloš Forman.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sevilla