Vo Vihorlatskom múzeu v Humennom oživujú remeslá

Návštevníci skanzenu Vihorlatského múzea v Humennom sa aj toto leto môžu zapojiť do letného programu remeselno-folklórneho cyklu tradičných remeselných dielní. Oživené remeslá - Tvorivé a vzdelávacie podujatia otvoria v nedeľu.

16.07.2023 12:00
Hrnčiarsky workshop Foto:
Záujemcovia sa v skanzene môžu priučiť aj technike hrnčiarskej výroby. Ilustračná snímka.
debata

V rámci úvodného podujatia si záujemcovia budú môcť v areáli Expozície ľudovej architektúry a bývania vyskúšať remeselný fortieľ korytárov, ktorých starobylé remeslo predstaví Milan Karľa zo Sniny. Tvorivé remeselné dielne, tematické výstavy a sprievodný program sa tu budú od 14.00 do 18.00 h konať aj nasledujúce tri nedele. Z múzea o tom TASR informovala Jana Fedičová s tým, že súčasťou tvorivých dielní je aj prehliadkový program areálu skanzenu.

banska staivnica banske muzeum  - Permonici - 13.08.20 - Foto c Luzina   16 Čítajte viac V Banskej Štiavnici sa deti naučia kumšt remesla

Techniku hrnčiarskej výroby naživo záujemcov priučí lektor Jaroslav Lechan z Topole počas poslednej júlovej nedele (30. 7.). Spracovanie tkaniny na krosienkach s ukážkami plstenia vlny predvedie lektorka Ľubica Talarovičová zo Sniny 13. augusta, keď je na programe aj autentická ukážka kováčskeho remesla a podkúvania koní s lektorom Štefanom Barančíkom z Kamenice nad Cirochou. V závere prázdninového cyklu remeselných tvorivých dielní 27. augusta predstavia rezbársku výrobu pastierskych píšťaliek a drevených holubičiek manželia Mária a Ladislav Horváthovci z Kolonice.

tribecske muzeum v topolcanoch Čítajte viac Múzeum v Topoľčanoch predstavuje deťom voňavé bylinky

„Múzejný program je koncipovaný ako vzdelávací a zábavný exkurz do pôvodných remeselných reálií našich predkov s odkazom na ich zručnosť, tradičné remeselné výrobky regiónu a uchovávané remeselné postupy, ktoré sú súčasťou kultúrneho dedičstva regiónu, ako aj priestorom budúceho rozvoja,“ uviedla Fedičová s tým, že harmonogram podujatí oslovuje detských i dospelých návštevníkov, vytvára prostredie aktívnej zábavy pre rodiny s deťmi, priestor na inšpiráciu či spoznávanie histórie i vlastných zručností.

Múzeum slovenskej dediny v Martine Čítajte viac Poznáte najväčšiu národopisnú expozíciu v prírode na území Slovenska?
debata chyba
Viac na túto tému: #Kultúrne leto