Nevšedné spojenie klasickej a ľudovej hudby

Vo štvrtok 20. júla o 20. hodine sa na bratislavskom Námestí pri Eurovei predstaví sláčikové kvarteto Spectrum Quartett spolu s ľudovou kapelou Nogaband a vokálnou skupinou Ženy z Muzičky. Špeciálnym hosťom bude speváčka Simona Hulejová. Ich nevšedné spojenie klasickej a ľudovej hudby je postavené na hľadaní vzájomných inšpirácií a prepojení medzi týmito zdanlivo nesúvisiacimi hudobnými svetmi.

19.07.2023 16:00
Spectrum Quartett Foto:
Spectrum Quartett
debata

Spectrum Quartett je zoskupením, ktorého originálny zvuk navzájom spája skúsenosti jednotlivých hráčov nielen z prostredia klasickej hudby, ale tiež z oblasti džezu, world music či improvizácie. Členmi zoskupenia sú Ján Kružliak ml. (I. husle), Miroslav Vilhan (II. husle), Peter Dvorský (viola) a Branislav Bielik (violončelo).

Skupina Nogaband, ktorú tvorí Michal Noga (husle, primáš), Jakub Líška (husle), Jureš Líška (viola) a Ján Tej (kontrabas), je zase známa vďaka prvotriednej interpretácii tradičnej hudby. Ženy z Muzičky sú špičkovým vokálnym zoskupením zameraným na interpretáciu tradičných ľudových piesní. Členkami sú Eva Brunovská (umelecké vedenie a sólo), Zoja Fekete, Mária Grofčíková, Xénia Makarová, Jarka Maťková, Barbara Petrgálová a Martina Potkányová.

Na spoločnom koncerte predstavia výsostne slovenskú dramaturgiu, reprezentovanú dielami skladateľov, ktorí sa vo svojej tvorbe dali inšpirovať slovenskou ľudovou piesňou. Môžete sa tešiť na autentickú podobu ľudových motívov, ale aj ich stvárnenie v komplexnejších hudobných formách z tvorby autorov ako Eugen Suchoň, Ilja Zeljenka, Alexander Moyzes či Béla Bartók.

Zaznie napríklad Suchoňova Sonatína, Bartókove Slovenské spevy, Zeljenkova Musica Slovaca či Moyzesovi Omilienci chodia.

Vstup na podujatie je voľný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #hudba #Viva Musica!