Festival európskeho filmu v Seville nebude. Presunuli ho na jar

Festival európskeho filmu v španielskej Seville, ktorý by tento rok oslávil 20. výročie, sa v novembri neuskutoční. Rozhodlo o tom nové vedenie mesta. Radnica krok zdôvodnila tým, že v novembri sa v Seville koná slávnostné odovzdávanie hudobných cien latinskoamerických Grammy. Filmový festival, na ktorom tradične bývajú oznamované tiež nominácie na ceny Európskej filmovej akadémie (EFA), radnica posunula na jar.

03.08.2023 17:30
Festival európskeho filmu, Sevilla Foto:
Filmár Manuel Martin Cuenca s herečkami Irene Virguezovou a Patriciou Lopezovou Arnaizovou počas Festivalu európskeho filmu v Seville, 2021.
debata

„Kultúrna jeseň v meste bude veľmi poznamenaná prítomnosťou Latin Grammy. Nechceme, aby čokoľvek zatienilo festival, ktorý tento rok slávi výročie,“ zdôvodnila rozhodnutie poradkyňa pre kultúru Minerva Salasová z Ľudovej strany (PP). Sevillská radnica zdôvodnila svoje rozhodnutie aj tým, že logisticky by usporiadanie dvoch takýchto akcií v novembri bolo veľmi náročné, nestačila by ubytovacia ani dopravná kapacita.

Slávnostná ceremónia odovzdávania Latin Grammy sa uskutoční 16. novembra, predtým sa ale v Seville bude konať viacero sprievodných akcií vrátane koncertov. Festival európskeho filmu sa v Seville začne až koncom apríla či začiatkom mája.

Rozhodnutie radnice vyvolalo kritiku z rád filmárov, filmových fanúšikov aj mnohých Španielov, podľa ktorých sa tak de facto ruší jeden ročník festivalu. Stačilo vraj akciu posunúť o pár týždňov, dátum počas jari je totiž nešťastný preto, že v tej dobe sa koná aj filmový festival v Málaze a v máji býva zasa medzinárodný filmový festival v Cannes. Kritiku si nové pravicové vedenie sevillskej radnice vyslúžilo aj od bývalého starostu Antonia Muňozu zo socialistickej strany, ktorý rozhodnutie označil za neúctu k filmovým fanúšikom. Vlani ich na sevillský festival prišlo zhruba 75-tisíc.

debata chyba
Viac na túto tému: #filmový festival #sevilla