Krištáľové krídlo má Gombitová, Oľhová, Hex, Ašot Haas aj Valihora

Ocenenie Krištáľové krídlo za rok 2023 udelili v sobotu večer v Slovenskom národnom divadle (SND) v Bratislave osobnostiam z hospodárskej, vedeckej, kultúrnej, športovej a spoločenskej sféry. O laureátoch v desiatich kategóriách a mimoriadnej cene v 27. ročníku rozhodli odborné poroty a Veľká porota.

17.03.2024 09:00
Krištáľové krídlo 2024 Foto:
Laureáti Krištáľového krídla
debata (2)

Prvou ocenenou bola v kategórii divadlo a audiovizuálne umenie filmová a divadelná herečka Jana Oľhová, ktorá v roku 2023 zaujala vo filme Moc a divadelných inscenáciách Malé ženy a Koncert na želanie.

V kategórii filantropia si ocenenie prevzala Alexandra Hovancová, riaditeľka Domu Charitas sv. Jozefa v Spišskej Novej Vsi, ktorého súčasťou je Centrum pre deti a rodiny pre ťažko postihnuté dieti a Zariadenie núdzového bývania pre týrané matky s deťmi.

V kategórii publicistika a literatúra sa držiteľom Krištáľového krídla stal režisér Peter Kršák, autor myšlienky, vydavateľ a sponzor reprezentačnej publikácie Dejiny sebavedomia. Trojzväzková encyklopédia obsahuje vyše 800 osobností zo stredoeurópskeho regiónu.

V kategórii výtvarné umenie si cenu prevzal Ašot Haas, umelec, ktorý sa venuje širokej škále výtvarnej tvorby od dizajnu, sochárstva, sklárstva cez maľbu až po grafiku.

Fantastické technológie na výstave výtvarníka Ašota Haasa. Kde prišiel k svojmu zvláštnemu menu?
Video
Pozrite si, čo hovorí o svojej tvorbe výtvarník Ašot Haas: / Zdroj: TV Pravda

Ocenenie v kategórii hudba získal Martin Valihora, prvý slovenský bubeník a jazzman, ktorý dosiahol medzinárodný úspech na svetových scénach, spoluautor a dramaturg One Day Jazz Festivalu.

Lekár Juraj Payer sa stal laureátom Krištáľového krídla v kategórii medicína a veda. Je hlavným odborníkom Ministerstva zdravotníctva SR pre odbor endokrinológia a mienkotvornou osobnosťou pri koncepcii endokrinológie, osteológie a vnútorného lekárstva na Slovensku.

V kategórii hospodárstvo uspel Artur Gevorkyan, generálny riaditeľ spoločnosti zaoberajúcej sa vývojom a výrobou súčiastok metódou práškovej metalurgie.

V kategórii inovácie a startupy získali ocenenie Veronika Kolejak a Juraj Masár, zakladatelia spoločnosti Better Stack, ktorá pomáha vývojárom rýchlejšie vyvinúť kvalitnejší softvér. V kategórii populárna hudba ocenili pop-rockovú skupinu Hex. Tá je na scéne viac ako 30 rokov a ocenenie získala aj za najnovší album a turné Kde je tu láska?. V kategórii šport ocenili plochodrážnika Martina Vaculíka, ktorý získal bronzový titul majstra sveta za sezónu 2023 v seriáli majstrovstiev sveta na plochej dráhe. Stal sa tak historicky prvým a doteraz jediným Slovákom v Speedway Grand Prix.

Mimoriadnu cenu Krištáľové krídlo 2023 si prevzala Marika Gombitová. Tá po prvýkrát na televíznej obrazovke zaspievala svoju novú skladbu Fantóm srdca.

„Som nesmierne vďačná za túto chvíľu. Cena, ktorú držím v rukách, nie je len cenou za môj osobný úspech, je výsledkom úsilia všetkých ľudí, ktorí ma podporovali a verili mi počas môjho hudobného putovania,“ uviedla legendárna speváčka a skladateľka, ktorá pôsobí na scéne pop-music od roku 1976.

Naspievala takmer 240 piesní. Pri viac ako 65 z nich je podpísaná ako autorka hudby, vďaka čomu sa stala najproduktívnejšou skladateľkou populárnej hudby na Slovensku.

Danka Barteková na podujatí Krištáľové krídlo.
Speváčka Emma Drobná v kreácii od dizajnéra...
+36Simona Simanová  na podujatí Krištáľové krídlo.
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Hex #Martin Valihora #Jana Oľhová #Marika Gombitová #Krištáľové krídlo