Zomrel herec Michael Hofbauer, známy z Lucie, postrach ulice

Český herec Michael Hofbauer podľahol vo štvrtok vo veku čerstvých 49 rokov rakovine. O jeho úmrtí informovala televízia Nova. V jej seriáli Ulice sa objavoval v úlohe štamgasta Rockyho. Na prelome 70. a 80. rokov patril k populárnym detským hercom.

11.01.2013 17:25
40 hofbauer 2x Michael Hofbauer Foto:
Michael Hofbauer
debata (2)

„Svoj ťažký osud niesol neuveriteľne statočne. Bude nám veľmi chýbať,“ povedal kreatívny producent seriálu Ulice Matěj Podzimek. Nádor na krku mu začal rásť v roku 2004, odvtedy podstúpil niekoľko operácií.

Hofbauer sa prvýkrát objavil v seriáli Pan Tau (1970) v úlohe syna Vlastimila Brodského a účinkoval aj v celovečerných filmoch zo série Pan Tau. Režiséri ho ako detského herca často obsadzovali do úloh darebákov. Najznámejšou z nich je postava Osvalda v detských filmoch Lucie, postrach ulice (1980) a …a zase ta Lucie (1984).

Keďže išlo o koprodukciu s Nemeckom a československé reálie boli biedne, využívali tvorcovia rôzne triky. ,,Keď sme nakrúcali v Nemecku, nesmeli sme vyhadzovať prázdne plechovky od kokakoly, zbierali sme škatule od práškov na pranie, rôzne iné škatule, všelijaké obaly a viezli sme to do Česka. Tu v obchodnom dome Kotva sa všetky tie veci napchali do regálov, aby to vyzeralo ako v Nemecku," zaspomínal si Hofbauer pre český denník Aha.

Hofbauer účinkoval aj v seriáli My všichni školou povinní (1984) a vo filmoch Páni kluci (1975) či Brontosaurus (1979). V menších úlohách sa objavil aj vo filmoch Tankový prapor (1991), Želary (2003) či Normal (2009).

2 debata chyba