KC Dunaj ovládol brazílsky film

Hoci je filmových festivalov na lokálnej aj medzinárodnej úrovni veľa, ich program je často až príliš podobný. Tento festival sľubuje, že bude iný. Prináša na plátna ozveny kinematografie, s ktorou sa slovenský divák stretáva len veľmi výnimočne. A s ňou hádam aj kus juhoamerického slnka. Festival Brazil Visual v piatok 22. februára svoj prvý ročník.

23.02.2013 05:00
Vzbura vo väznici Carandiru Foto:
Súčasťou programu prvého ročníka festivalu brazílskeho filmu je aj snímka Vzbura vo väznici Carandiru.
debata

Dejiskom festivalu brazílskeho filmu, ktorý okrem milovníkov filmu iste priláka aj znalcov či obdivovateľov portugalského jazyka, sa stalo KC Dunaj v Bratislave. Jeho návštevníci sa môžu tešiť na dôkladne vyberané tituly, ktoré okrem prezentácie svojich tvorcov budú mať za úlohu priblížiť aj súčasné brazílske reálie, kultúru, spoločensko-politickú situáciu a každodenný život.

S unikátnym nápadom prišli práve zamestnanci Portugalského inštitútu v Bratislave. „Keď sme na internetovú stránku inštitútu spracovávali sekciu brazílskej kinematografie, uvedomili sme si, aké kvalitné filmy v tejto krajine vznikajú. Faktom však je, že do našej produkcie sa dostane len máloktorý z nich, čo je obrovská škoda. Preto sme si povedali, že zorganizujeme festival brazílskeho filmu a predstavíme slovenskému divákovi aspoň výber z toho, čo sa v tejto obrovskej a krásnej krajine nakrúti,” cituje tlačová správa riaditeľku festivalu Silviu Severíniovú. Úlohu krstných rodičov festivalu prevzali režisérka Iveta Grófová a herec Ady Hajdu.

V programe festivalu, ktorý potrvá do 2. marca, je napríklad brazílsky nominant na Oscara za rok 2011 Lula, syn Brazílie, dokument o známom básnikovi, skladateľovi a interpretovi Vicínius de Moraes či adaptácia známeho bestselleru Vzbura vo väznici Carandiru.

debata chyba