Kusturica pripravuje film o obchode s ľudskými orgánmi v Kosove

Známy srbský režisér Emir Kusturica pobúril kosovských Albáncov pripravovaný filmom o obchode s ľudskými orgánmi v Kosove. Keď Kusturica tento týždeň oznámil tému ďalšieho filmu, vzápätí sa ozval kosovský režisér a politik Lirak Celaj a Kusturicov chystaný film označil za propagandu.

05.04.2013 07:00
Emir Kusturica Foto:
Srbský režisér Emir Kusturica nakrúti film o obchode s ľudskými orgánmi.
debata (3)

Pripravovaná snímka, ktorá sa bude točiť okolo myšlienok z Dostojevského kníh, sa bude zaoberať aj „najväčšou otázkou tohto storočia“, čo pre Kusturicu znamená obchod s ľudskými orgánmi. „Tým problémom je odoberanie ľudských orgánov, odporný akt a obrí znak návratu do pohanských čias,“ citoval režiséra portál Balkaninsight.com.

Celaj, filmár a líder prištinskej organizácie Demokratickej strany Kosova premiéra Hashima Thaciho, chystaný film odsúdil ako protialbánsku propagandu a očakáva „reakciu medzinárodného spoločenstva“.

Zmienky o tom, že Kosovská oslobodzovacia armáda (UCK) v rokoch 1999 a 2000 unášala Srbov a ďalších civilistov, ktorým odoberala orgány, sa podľa belehradskej stanice B92 objavili roku 2008 v knihe Carly del Ponteovej, bývalej hlavnej žalobkyne Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu. Na obchod s orgánmi upozornil aj Dick Marty v správe Rady Európy v roku 2010. Prípad vyšetrujú.

Kusturica chce film natočiť na základe svojej novely Môj drahý Fjodor. Je to príbeh mladého muža, ktorý si kladie otázky o morálke súčasného sveta. Pýta sa sám seba, ako ľudia morálke rozumejú a či vôbec existuje.Výroba filmu bude trvať asi tri roky. Je to veľký projekt, ktorý si podľa režiséra žiada veľké investície.

3 debata chyba