Angelika oslávi päťdesiatku návratom do kín

Neskrotná, odvážna, hrdá, ale predovšetkým neskonale krásna. Taká bola legendárna Angelika, markíza anjelov. A už čoskoro opäť bude.

22.02.2014 10:00
40-angelika nova Foto:
Nora Arnezaderová a Gérard Lanvin ako Angelika a Joffrey v aktuálnom remake.
debata (2)

Do kín mieri remake zrejme najúspešnejšej európskej filmovej ságy 60. rokov minulého storočia. Slávnu Michèle Mercierovú v titulnej úlohe vystrieda francúzska speváčka a herečka Nora Arnezaderová.

Dobrodružstvá krásnej rebelky

V decembri tohto roka uplynie presne 50 rokov, čo sa do kín dostala adaptácia prvého z pätnástich dobrodružných románov o krásnej červenovlasej rebelke Angelike. Film diváka zavedie do podmanivého, no nebezpečného Francúzska 17. storočia. Sleduje len 17-ročnú Angeliku, dcéru chudobných vidieckych šľachticov, ako sa neochotne vydáva za zjazveného boháča, ale zároveň aj všestranného učenca Joffreyho de Peyraca. Jeho lásku spočiatku spurne odmieta, len aby sa doňho napokon bláznivo zaľúbila a prisahala odplatu tím, ktorí ich rozdeľujú.

Snímka Angelika, markíza anjelov, sa stala obrovským hitom, ktorý si našiel fanúšika takmer v každej domácnosti. Ženy sa dojímali nad jeho romantikou, mužov hypnotizovala krásna Michèle Mercierová v titulnej úlohe. V rokoch 1965 až 1968 vznikli ďalšie štyri filmy o Angelikiných dobrodružstvách: Skvelá Angelika, Angelika a kráľ, Neskrotná Angelika a Angelika a sultán. Všetky sa dodnes pravidelne objavujú v dramaturgii televíznych kanálov, najmä počas sviatkov, keď sú zaručeným zdrojom pohody a nostalgických sentimentov.

Návrat aj s českými hercami

Hoci slovenskému divákovi jej meno zrejme veľa nepovie, pôvabná 24-ročná Nora Arnezaderová nie je žiadnou debutantkou. V priebehu posledných desiatich rokov sa objavila v troch televíznych seriáloch a viac ako desiatke celovečerných filmov. Na medzinárodnej scéne jej meno najsilnejšie zarezonovalo v súvislosti so snímkou Paríž 36 (2008), v ktorej nielen hrala, ale tiež do nej naspievala pieseň Loin de Paname, nominovanú na Oscara. Skutočným prelomom v jej kariére by však podľa všetkého mohla byť práve rola krásnej Angeliky, ktorú jej v dlhoočakávanom remaku snímky Angelika, markíza anjelov zveril tuniský režisér Ariel Zeitoun.

Nová Angelika vznikla vo francúzsko-belgicko-česko-rakúskej koprodukcii. Okrem Nory Arnezaderovej a Gérarda Lanvina (v úlohe Joffreyho de Peyraca) sa tak vo filme vo vedľajších úlohách objavujú aj českí herci Adriana Bajtková, Petr Mareček, Zuzana Hrubčová či Jaromír Emett. Slovenská premiéra novej Angeliky sa koná už vo štvrtok 27. februára.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Angelika #Ariel Zeitoun #Nora Arnezaderová