Kauza Bezák v tom istom svetle

Dobrá správa je, že trend zamerať sa v dokumente na kontroverznú tému, ktorá pritiahne do kina väčšinového diváka, pokračuje. Bohužiaľ, snaha prísť veciam na koreň v poslednom čase často vyznela azda až príliš tendenčne. Tomuto nežiaducemu aspektu dokumentárnej tvorby sa Oľga Záblacká vo svojom režisérskom debute vyhla. Jej film s názvom Arcibiskup Bezák zbohom sa na reálnu sondu ani nehrá, pripomína skôr plytký televízny medailón. Bez otázok, odpovedí, záveru alebo hlbšej myšlienky ponúka nekonečnú vlnu emócií postavenú na záberoch z večerných správ.

12.03.2014 14:00
robert bezak Foto: ,
Odvolanie Róberta Bezáka z postu arcibiskupa je ťažkou úlohou aj pre skúseného filmára.
debata (29)

Odhaliť odhalené

Kto bol Róbert Bezák a čo sa mu stalo? Takto by mohol znieť hlavný motív dokumentu s odpoveďou hádam až príliš jasnou. Príbeh o odvolaní arcibiskupa, ktorý si získal priazeň ľudí napriek rozhodnutiu Vatikánu, rezonoval Slovenskom niekoľko mesiacov. Atraktívna téma, ktorá priam volá po investigatívnom spracovaní, však viac, ako to staré známe „všetci ho mali radi“, neprináša.

Životný osud obľúbeného cirkevného hodnostára zasiahnutý nevyriešenou aférou, ktorá sa dočkala obrovského ohlasu je naozaj ťažkým orieškom aj pre skúseného filmára. Prečo sa sfilmovania príbehu ujala práve televízna moderátorka bez skúseností, zostáva záhadou. Prostredie katolíckej vrchnosti, v ktorom padlo kontroverzné rozhodnutie, sa zdá byť nedobytné zo všetkých strán, prístup k informáciám je teda nielen pre začiatočníka obmedzený. Akoby teda nezostalo nič iné, len rozvláčne pripomenúť, čo sa dialo ani nie pred dvoma rokmi.

Bezák na bicykli, Bezák hrajúci na fujare, Bezák s pohárom vína a Bezák medzi deťmi. Obrazy, ktoré mali poodhaliť už odhalenú povahu bývalého arcibiskupa, tvorili gro filmu. Ďalej snímka ponúkala zábery z archívov televíznych správ a rozhovor v kostole, kde Bezák porozprával to, čo už mnohokrát predtým. Uvidíte aj jeho brata a sestru, netere aj kamarátov. A opätovne sa utvrdíte v tom, že je to človek s veľkou charizmou.

Bezáčik Priamy a Sokol Krivý

Možnosť komentovať priebeh nejasných udalostí získala dvojica hercov – Lukáš Latinák a Róbert Jakab. Obaja sedeli z nepochopiteľných dôvodov na koberci s bosými nohami a pomedzi jednotlivé scény čítali z nadrozmernej knihy rozprávku. Príbeh o Bezáčikovi Priamom a Sokolovi Krivom mal zrejme situáciu odľahčiť, kauzu sprehľadniť. Ani jedno, ani druhé sa nepodarilo.

Dej nepostupoval chronologicky a dával tak znamenie, že ide o snímku najmä pre tých, ktorí osud Bezáka sledujú a orientujú sa v jednotlivých udalostiach. Emotívny záver odchádzajúceho vlaku za sprievodu skladby samotnej režisérky bol skutočne kandizovanou čerešňou na presladenej torte. Príbeh, ktorý si zaslúžil hlbšie spracovanie, tak vyznel ako natiahnutá scénka z relácie Modré z neba s jasnou cieľovou skupinou.

Je pravdepodobné, že autorka sa rozhodla touto formou vzdať hold človeku, ktorý si získal sympatie nejedného Slováka, čo je bod k dobru. V konečnom dôsledku však bývalý arcibiskup touto snímkou oveľa viac pomohol začínajúcej režisérke ako ona jemu. Kauza Róbert Bezák sa totiž zjavne skončila. Zostali po nej potoky sĺz a pukance rozhádzané v kinosále, ale žiaden pokus o vysvetlenie.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #filmová recenzia #Arcibiskup Bezák zbohom #Oľga Záblacká