Kechiche nemá iba Život Adele

O pôvodom tuniskom filmárovi Abdellatifovi Kechichovi mnohí prvýkrát počuli až vlani, keď na festivale v Cannes zvíťazil jeho príbeh lesbickej lásky Život Adele. Milovníkom filmového umenia je však známy už dlhšie. Jeho tvorba sa na plátnach slovenských kín neobjavuje často, čo je o dôvod viac, prečo navštíviť profilovú prehliadku v bratislavskom klube A4, ktorá ponúkne štyri Kechichove filmy.

22.04.2014 12:00
Čierna Venuša, film Foto:
Zatiaľ predposledný režisérov film, Čiernu Venušu, uvedú v bratislavskom A4 v piatok o 19. h.
debata

„Je majstrovský rozprávač príbehov, ktoré sú nenápadné, no zároveň veľké; obyčajné, no zároveň viacvrstvové,“ výstižne charakterizujú režisérovu tvorbu organizátori prehliadky, ktorú odštartuje už v utorok 22. apríla večer o 20. h projekcia snímky Únik. Jej hrdinami sú študenti s arabskými koreňmi žijúci na predmestí Paríža. Snímka získala štyri národné francúzske filmové ceny César vrátane cien za najlepší film, réžiu a scenár.

Aj ďalší režisérov film, oceňovaný Rybí kuskus, sleduje život arabských prisťahovalcov vo Francúzsku. V A4 ho uvedú v stredu o 19. h. Ponúka excelentné výkony zväčša nehercov, kameru, ktorá v živých diskusiách niekoľkogeneračnej rodiny stíha byť úplne všade a vťahuje diváka do diania, a príbeh jednoduchých ľudí v štýle majstrovských Zlodejov bicyklov, ktorí sú takisto „parabolou o situácii jednotlivca v spoločnosti, ktorá ho neľútostne odvrhne, ak sa už nevie udržať z vlastných síl.“ Lenže hrdina, pán Slimani, má širokú rodinu, ktorá, aj keď nie bezvýhradne, predsa len mu pomáha uskutočniť jeho sen – nielen preto, že ho sníva pre nich.

Zatiaľ predposledný režisérov film, Čiernu Venušu, uvedú v A4 v piatok o 19. h. Ide o „skutočný príbeh tzv. Hotentotskej Venuše, ženy z dnešnej Juhoafrickej republiky s ,abnormálnymi' tvarmi tela, ktorá sa v Európe 19. storočia stala atrakciou freak shows a neskôr predmetom vedeckého bádania. Mala byť dôkazom nadradenosti bielej rasy, no v skutočnosti sa stala obeťou európskeho kolonializmu a supremacizmu“.

Prehliadku uzavrie v stredu 30. apríla projekcia spomínaného Života Adele.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Život Adele #Abdellatif Kechiche #profilová prehliadka