Meryl Streep: Hviezda oddaná perfekcionizmu

Meryl Streep patrí k osobnostiam, ktoré vyvolávajú ten najprirodzenejší rešpekt. Je vznešená, inteligentná, krásna a mimoriadne nadaná. Navyše veľmi dobre vie, čo chce, a to dôležité dokáže povýšiť nad všetko ostatné.

28.06.2014 06:00
Meryl Streep Foto: ,
Americká herečka Meryl Streep.
debata

Drží rekord najvyššieho počtu nominácií na Oscara (18) a svoju univerzálnosť dokazuje aj pestrou škálou žánrov jej snímok – od komédií až po najťažšie drámy.

Narodila sa 22. júna 1949 v New Jersey, blízky vzťah má však aj k Pennsylvánii: jej predkovia patrili k vôbec prvým usadlíkom v tomto štáte. Z otcovej strany má nemecké a švajčiarske korene, z matkinej britskú aj írsku krv.

Drámu vyštudovala na Yale. Už tu mala povesť charakterovej herečky, ktorá dokáže diváka zahnať do rohu svojou odzbrojujúcou prirodzenosťou. Táto poloha ju plynulo previedla až k jej prvým triumfom – na Oscara ju nominovali už za prvú väčšiu filmovú rolu (Lovec jeleňov z roku 1978). Úspech mal však trpkú príchuť, jej herecký a zároveň ľúbostný partner John Cazale totiž krátko po nakrúcaní podľahol rakovine.

O rok neskôr Meryl Streep po prvý raz získala cenu akadémie vďaka vzťahovej súdnej dráme Kramerová verzus Kramer. Herecký kolega Dustin Hoffman už vtedy médiám priblížil jej perfekcionizmus: „Pracuje na sebe až do miery posadnutosti“. Za úspech jej však tak trochu vďačí aj celý film, presvedčila totiž štáb na dôležité zmeny v scenári.

V roku 1982 jej talent vynikol v dráme Sofiina voľba. Stvárnila ženu, ktorá prežila holokaust, no následky si so sebou nesie ďalej. Za výkon získala druhého Oscara. Tretieho a zatiaľ posledného má za rolu Železnej lady (2012) Margaret Thatcherovej.

Medzitým stvárnila celú plejádu postáv v snímkach ako Spomienky na Afriku (1985), Dom duchov (1993), Madisonské mosty (1995), Hodiny (2002) či Mandžuský kandidát (2002). Divákov dokázala presvedčiť aj o svojom nadhľade a zmysle pre humor, napríklad v muzikáli Mamma Mia! (2008) či v komédii z prostredia módy Diabol nosí Pradu (2006).

Napriek hviezdnej kariére si dokáže obdivuhodne strážiť svoje súkromie. Manželstvo so sochárom Donom Gummerom jej drží pokope už takmer štyri dekády. Pochádzajú z neho štyri deti, tri z nich sa tiež venujú herectvu.

Meryl Streep o sebe médiám prezradila, že po dosiahnutí štyridsiatky považovala svoju kariéru za ukončenú. Neverila, že by režiséri mali záujem o takú starú herečku. Dnes sa už napriek 65 rokom iste podobnými obavami netrápi. Len v tomto okamihu sa dokončuje hneď štvorica filmov, v ktorých účinkuje.

3× Meryl Streep

Je propagátorkou ženskej emancipácie, formou vlastného štipendia podporuje aj študentov.

Prvého Oscara za film Kramerová verzus Kramer vraj po ceremoniáli zabudla na toaletách.

Pôvodne chcela študovať právo, no keď zaspala na prijímací pohovor, pochopila to ako znamenie.

Americká herečka Meryl Streep.
Herečka Meryl Streep v kreácii Lanvin.
+12Herečka Meryl Streep dorazila na slávnostný...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Meryl Streep #jubileum #perfekcionistka