Pod pokrievkou európskeho kotla

Trilery z prostredia organizovaného zločinu si netreba spájať len s hollywoodskou produkciou. Práve naopak, multikultúrna Európa s otvorenými hranicami môže byť ešte oveľa "príťažlivejšou" - a najmä podstatne menej opozeranou kulisou.

01.07.2014 12:15
32-Easy Money Foto:
Zdá sa mu, že mu svet leží pri nohách. V skutočnosti však o svete nevie dokopy nič. To sa už čoskoro zmení.
debata

Ak navyše neostane len pri povrchnej hre na efekt a filmár dopraje zápletke aj jednotlivým postavám dostatok hĺbky a priestoru, môže byť snímka zážitkom aj pre neveľkého fanúšika žánru. Úvodný diel švédskej trilógie Easy money (2010, 2012 a 2013) je toho výborným príkladom. Filmy, ktoré vznikli podľa rovnomenných bestsellerov, v týchto dňoch konečne prichádzajú aj do slovenských kín. Užite si ich, kým ich Hollywood prehluší vlastnou prerábkou. Už sa totiž pripravuje.

Obyčajný chlapec z malomesta

JW nie je nijako výnimočný, rád by si však myslel opak. Je šikovný, no pochádza z obyčajnej malomestskej rodiny. Na ekonomickej fakulte v Štokholme, kde študuje predovšetkým zlatá mládež, by to však s úprimnosťou ďaleko nedotiahol. Aby udržal s priateľmi zo smotánky krok, privyrába si výnosnou, no nie celkom legálnou aktivitou: „poslíčkuje“ miestnej odnoži balkánskej mafie.

Odmeny za jazdy s najrôznejším nákladom mu zaplatia kokaínové večierky aj drahé košele. JW však chce viac. A viac mu aj sľúbia, keď sa mu podarí spojiť svojho nevypočítateľného „zamestnávateľa“ so spolužiakom z bankárskej rodiny pri obojstranne výhodnom praní peňazí. JW je ale v porovnaní so svojimi kumpánmi len malý chlapec s veľkými očami. Ilúzia bezbolestného zbohatnutia ho zaženie do kúta, z ktorého cestu von už možno nikdy nenájde.

V špinavých garsónkach a obúchaných autách

Spisovateľ Jens Lapidus zožal so svojou trilógiou veľký úspech. Nepochybne aj vďaka tomu, že ju neuvaril len tak „z vody“ – Lapidus je totiž zároveň skúseným obhajcom, ktorý o švédskom podsvetí vie svoje. Jeho dielo malo šťastie aj pri následnom procese adaptácie na veľké plátno.

Najmä prvá časť, ktorú režíroval mladý švédsky filmár Daniel Espinosa. Prepletený svet zločinu zobrazil mimoriadne živo a realisticky. Diváka skazeného hollywoodskou ilúziou zlatom obvešaných „kápov“ v limuzínach bez okolkov uvádza do reality špinavých garsónok, obúchaných áut a prekvapujúcej biedy, v ktorej sa v skutočnosti veľká časť miliónových zločinov odohráva. Veľmi výstižne a komplexne pritom zachytáva kultúrne nuansy aj okolnosti, za ktorých jeho „hrdinovia“ konajú tak, ako konajú – obvykle surovo, bezohľadne a krátkozrako. Zároveň si film udržuje aj takmer videoklipové tempo a akčnosť, vďaka ktorej nesklame ani tých, ktorí si dej radšej vychutnávajú očami ako ušami.

Easy money je pozoruhodnou štúdiou toho, čo sa odohráva pod úhľadnou pokrievkou európskeho taviaceho kotla. K dokonalosti mu chýba azda už len menej predvídateľný koniec. I keď akú váhu má koniec, ak ide len o prvý diel trilógie?

Hodnotenie Pravdy: 4 / 5

Easy Money / Švédsko 2010 / réžia: Daniel Espinosa / scenár: Maria Carlsson / kostýmy / hudba / hrajú: Joel Kinnaman, Matias Varela, Dragomir Mrsic, Lisa Henni, Fares Fares a iní / dátum slovenskej kinopremiéry: 3. júl

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmová recenzia #Easy Money #Daniel Espinosa