Novinka Jana Hřebejka hľadá humor medzi svadbou a hokejom

Svadba je vraj zaručene tým najšťastnejším dňom v živote človeka. Tvrdia to aspoň lifestylové magazíny a romantické filmy "made in Hollywood". Snímky renomovaného českého režiséra Jana Hřebejka pracujú s týmto námetom predsa len o čosi invenčnejšie.

18.07.2014 12:00
Jan Hřebejk, Hana Vagnerová Foto: ,
Zakázané uvoľnenie malo premiéru v letnom Bažant Kinematografe na bratislavskej Magio pláži. Svojou prítomnosťou večer osviežili Jan Hřebejk, Hana Vagnerová aj niekoľkí ďalší členovia štábu.
debata

Vlani sa napríklad svadobná hostina v jeho dráme Líbánky zvrhla na napínavé odhaľovanie temných tajomstiev. Aktuálne zase prichádza s komédiou, ktorá na pozadí nepodareného „únosu nevesty“ hľadá paralely medzi vzťahmi a športom. Film Zakázané uvoľnenie mal v utorok 15. júla v Bratislave svoju slovenskú premiéru. Zúčastnil sa na nej aj sám režisér.

Ak sa vám zdá byť titul Hřebejkovej novinky akýsi povedomý, nemusíte si ho nutne spájať len so športovou terminológiou. Snímka je totiž vernou adaptáciou rovnomennej divadelnej inscenácie, ktorú pred dvoma rokmi úspešne uviedlo pražské A Studio Rubín. Scenár k nej napísal Petr Kolečko, ktorý má na svedomí napríklad seriál aj film Okresní přebor. „Inscenácia ma tak nadchla, že som sa rozhodol nájsť cestu, ako by sa dala preniesť do filmovej podoby. Nakoniec sme film vlani v lete skutočne nakrútili. Je veľmi komorný, ale verím, že ten text je natoľko vtipný a herecké výkony také výborné, že zafungujú aj na filmové publikum,“ vraví o svojom najnovšom počine Jan Hřebejk.

Kvalitu hereckých výkonov z inscenácie si budú môcť naozaj vychutnať aj filmoví diváci – na plátne zostáva nezmenená. Herečkám Hane Vagnerovej, Jane Strykovej a Zuzane Stavnej napokon Petr Kolečko hru „ušil“ na mieru. V konverzačnej fraške stvárňujú nevestu, jej svedkyňu a rozvedenú barmanku, ktoré sa stretnú v zapadnutej krčmičke počas finálového zápasu majstrovstiev sveta v hokeji medzi Českom a Slovenskom. Narážok na bratskú rivalitu susediacich štátov je v komédii viacero – napríklad aj odvážne prehodenie národností dvoch postáv – Slovenku v hre stvárňuje Češka Hana Vagnerová, Češku Slovenka Zuzka Stavná. „Mali sme vo filme veľkú výhodu v tom, že už sme text aj svoje postavy poznali a mali sme ich odskúšané. Na druhej strane bolo pre mňa spočiatku trochu ťažké opustiť navyknutú divadelnú štylizáciu a dať postave polohu vhodnú pred kameru,“ vraví Vagnerová. S úsmevom tiež dodáva, že sa slovenský divák nemusí báť jej kostrbatej slovenčiny – pre istotu ju okresali len na tri slová. V divadelnej verzii vystupovali iba spomínané tri dámy, vo filme sa k nim pridávajú aj dve vedľajšie mužské postavy.

„Zakázané uvoľnenie ma dostalo tým, že ma dokázalo prekvapiť. Navyše som sa naozaj celých šesťdesiat minút, čo v divadle trvá, smial. Humor Petra Kolečka mi skrátka sedí, baví ma jeho irónia aj to, ako presne má odpozorované detaily zo života. Aby komédia nebola plytká a vulgárna, to je naozaj umenie,“ vraví režisér, ktorý má na konte aj také majstrovské komédie, ako sú Pelíšky či Pupendo. Skúsenosti už má aj s adaptáciou divadelných hier – napríklad predvlani nadchol kritiku filmovou verziou drámy Odpad mesto smrť.

Aj Zakázané uvoľnenie mal slovenský divák možnosť vidieť na javisku. Vlani v novembri ho ansámbel z Rubínu odohral v bratislavskom Štúdiu L+S. Ten, kto túto príležitosť zmeškal, môže sa už začať tešiť na jeseň. Inscenáciu po prvý raz v slovenskej verzii pripravuje Divadlo Astorka Korzo '90, pričom ústredné postavy stvárnia Zuzana Porubjaková, Rebeka Poláková a Zuzana Konečná.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #magio pláž #Jan Hřebejk #komédia #Bažant kinematograf #Hana Vagnerová #Zakázané uvoľnenie