Zlatý glóbus za najlepší film a réžiu získal Cameronov Avatar

Zlatý glóbus za najlepší film získal v Los Angeles v noci z nedele na pondelok výpravný sci-fi film Avatar v réžii Jamesa Camerona. Ten si tiež odniesol cenu za najlepšiu réžiu.

18.01.2010 06:15 , aktualizované: 06:59
Zľava: Sam Worthington, James Cameron, Zoe... Foto:
Režisér James Cameron (druhý zľava) s cenou za najelšpí film pre jeho snímku Avatar. Ďakovali za ňu aj jeho hrdinovia a producent Jon Landau (druhý sprava). Na snímke sú herci - zľava: Sam Worthington, Zoe Saldanová a Sigourney Weaverová.
debata

Najväčší favorit 67. ročníka Zlatých glóbusov, tragikomédia Lietam v tom, premenila iba jednu zo šiestich nominácií. Najlepším zahraničným filmom sa stala Biela stuha Michaela Hanekeho. Zlaté glóbusy, ktoré oceňujú filmové aj televízne diela, sú považované za predzvesť Oscarov.

Veľká galéria zo Zlatých glóbusov – červený koberec aj ocenení

Cameron si z tohtoročných Zlatých glóbusov odnáša rovnaké ceny ako pred dvanástimi rokmi, keď získal cenu za najlepší film a réžiu pri filme Titanic. Pri odovzdávaní pripomenul ekologické posolstvo filmu. „Avatar od nás chce, aby sme videli, že všetko je prepojené, všetci ľudia navzájhom aj my so Zemou. A pokiaľ musíte odcestovať štyri a pol svetelného roka na inú, vymyslenú planétu, aby ste tento zázrak, ktorý tu máme pred sebou, ocenili, tak to je skrátka zázrak kinematografie, to je kúzlo,“ povedal Cameron.

Herečka Sandra Bullock s cenou pre najlepšiu... Foto: Reuters
Sandra Bullock Herečka Sandra Bullock s cenou pre najlepšiu herečku.

Najlepšou herečkou sa stala Sandra Bullock za rolu v športovej dráme The Blind Side, medzi mužmi toto ocenenie získal herec Jeff Bridges za stvárnenie role starnúceho country speváka v snímke Crazy Heart. Najlepšiu komediálnu rolu vo filme podľa asociácie zahraničných filmových novinárov a kritikov, ktorá ceny udeľuje, stvárnila herečka Meryl Streep vo filme Julia a Julia. Najlepším mužom v komediálnej sa stal Robert Downey Jr. za poňatie titulnej úlohy v snímke Sherlock Holmes.

Čo sa týka počtu získaných ocenení, tak tento rok Zlatým glóbusom žiaden film nedominoval. Okrem Avatara po dve sošky získal aj animovaný film Hore k oblakom a dráma Crazy Heart. Tragikomédia Lieram v tom s Georgom Clooneym získala len cenu za najlepší scenár, ktorú si prevzal režisér Jason Reitman a scenárista Sheldon Turner.

Herec Robert Downey Jr. takto vybozkával... Foto: Reuters
Robert Downey Jr. Herec Robert Downey Jr. takto vybozkával manželku Suzan po zisku ceny za herecký výkon vo filme Sherlock Holmes.

Trojhodinová šou mala tento rok prvýkrát po pätnástich rokoch moderátora, ktorým sa stal Ricky Gervais známy zo seriálu Kancl. Štyridsaťosemročný Brit hneď v úvode dostál svojej povesti prostorekého komika. !Pozrite sa na tie skvelé tváre. Pripomína to niektoré skvelé diela, ktoré tento rok vznikli… v operečných sálach plastických chirurgov," povedal na veľké pobavenie hollywoodskej elity v publiku.

Počas slávnostného večera ale zaznela aj vážnejšia téma, keď herečka Nicole Kidman odovzdávajúca jednu z cien pripomenula situáciu Haiti, ktoré v utorok zasiahlo ničivé zemetrasenie. Hviezdy v sále aj divákov pri obrazovke vyzvala, aby v piatok nezabudli na televízny charitatívny maratón Nádej pre Haiti, ktorý bude moderovať George Clooney. Kidman rovnako ako ďalší umelci v sále mala na šatách špeciálnu stužku na podporu ľudí z tohto karibského ostrova.

Herci a tvorcovia seriálu Mad Men pózujú so... Foto: Reuters
Mad Men Herci a tvorcovia seriálu Mad Men pózujú so soškou pre najlepší seriál v dramatickej kategórii.

Okrem Kidmanovej prišiel na pódium cenu udeliť napríklad aj člen legendárnych Beatles Paul McCartney. „Animácie nie je len pre deti, ale aj pre dospelých, ktorí berú drogy,“ vyriekol, kým nevyhlásil, že najlepším animovaným filmom je Hore k oblakom z dielne Pixar. Nedlho po tom si vypočul aj vtip na svoju adresu. „Prileteli sme rovnakým lietadlom. Ale nehovorili sme spolu. Ja som sedel vpredu v prvej triede, on vzadu v ekonomickej. Šetril. Veď aj utratil poriadnu kopu peňazí,“ zažartoval si moderátor Gervais na adresu McCartneyho rozvodu.

Na odovzdávaní Zlatých glóbusov sa tradične zúčastnil rad známych osobností, napríklad herečky Julia Roberts či Penelope Cruz alebo herci Harrison Ford a Robert De Niro. Ten spolu s Leonardom DiCapriom odovzdal cenu za celoživotné dielo režisérskej legende Martinovi Scorsesemu.

Hollywoodska asociácia zahraničných korešpondentov, ktorá ocenenia udeľuje, má 83 členov. Popri cenách sa venuje aj charitatívnej činnosti. Scorsese ocenil aj jej podiel na záchrane dôležitých filmových diel minulosti.

Prehľad víťazov a víťaziek 67. ročníka udeľovania Zlatých glóbusov:
FILMY  
Najlepší film – dráma: Avatar
Najlepší ženský herecký výkon vo filme – dráme: Sandra Bullock – The Blind Side
Najlepší mužský herecký výkon vo filme – dráme: Jeff Bridges – Crazy Heart
Najlepší film – komédia alebo muzikál: Vo štvorici po opici
Najlepší ženský herecký výkon vo filme – komédii alebo muzikáli: Meryl Streep – Julie & Julia
Najlepší mužský herecký výkon vo filme – komédii alebo muzikáli: Robert Downey Jr. – Sherlock Holmes
Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Mo'Nique – Precious: Based on the Novel ‘Push’ by Sapphire
Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Christoph Waltz – Nehanební bastardi
Najlepšia filmová réžia: James Cameron – Avatar
Najlepší filmový scenár: Jason Reitman, Sheldon Turner – Lietam v tom
Najlepší cudzojazyčný film: Das Weiße Band – Nemecko
Najlepší animovaný film: Hore
Najlepšia pôvodná hudba: Michael Giacchino – Hore
Najlepšia pôvodná pieseň: The Weary Kind z filmu Crazy Heart
TELEVÍZIA  
Najlepší televízny seriál – dráma: Mad Men
Najlepší ženský herecký výkon v televíznom seriáli – dráme: Juliana Margulies – Dobrá manželka
Najlepší mužský herecký výkon v televíznom seriáli – dráme: Michael C. Hall – Dexter
Najlepší televízny seriál – komédia alebo muzikál: Glee
Najlepší ženský herecký výkon v seriáli – komédii alebo muzikáli: Toni Collette – Tara a jej svet
Najlepší mužský herecký výkon v seriáli – komédii alebo muzikáli: Alec Baldwin – 30 Rock
Najlepší miniseriál alebo televízny film: Grey Gardens
Najlepší ženský herecký výkon v miniseriáli alebo televíznom filme: Drew Barrymore – Grey Gardens
Najlepší mužský herecký výkon v miniseriáli alebo televíznom filme: Kevin Bacon – Posledná cesta
Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe v seriáli, miniseriáli alebo televíznom filme: Chloë Sevigny – Veľká láska
Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe v seriáli, miniseriáli alebo televíznom filme: John Lithgow – Dexter
Režisér James Cameron (druhý zľava) s cenou za...
Herci a tvorcovia seriálu Mad Men pózujú so...
+8Takto sa tešilo početné osadenstvo seriálového...
debata chyba