Umelkyňa so sexepílom

Keď vo filme Hlbočina plávala pod vodou len v tričku, stala sa snom mnohých mužov. "Charakter podporuje telesnú schránku. Obohacuje ženu aj v čase, keď ju opúšťa mladosť,“ vyhlásila herečka, ktorá vďaka umeleckým filmom oslovila aj kritikov. Jacqueline Bissetová oslávi 13. septembra sedemdesiat rokov.

06.09.2014 07:00
Jacqueline Bisset Foto:
Jacqueline Bisset čoskoro oslávi sedemdesiatku.
debata (2)

Miesi sa v nej anglická noblesa aj francúzsky šarm. Obe vlastnosti má Jacqueline Bissetová v krvi, vrátane škótskej horkokrvnosti. Rodným menom Winnifred Jacqueline Fraser-Bisset sa narodila v anglickom Surrey, pričom matka Alexandra bola francúzsko-anglického pôvodu, pracujúca ako advokátka, a otec Max, lekár, pochádzal zo Škótska. Rodinná idyla sa mladej Jacqueline rozbila na kúsky, keď matke diagnostikovali roztrúsenú sklerózu. Otec rodinu opustil a všetka starostlivosť zostala na nej. Kvôli zárobkom pracovala ako modelka, a hoci bol jej životom najmä balet, skúsila aj kurzy herectva.

Netrvalo dlho a práve vďaka svojmu pôvabu získala svoju prvú hereckú úlohu. Ako 21-ročná sa objavila v snímke The Knack… and How to Get it (1965) a o rok neskôr sa cez kasting dostala do filmu Romana Polanského Slepá ulička (1966). Prelomovým sa jej však stalo účinkovanie v romantickej komédii Dvaja na ceste (1967) s Audrey Hepburnovou a Albertom Finneyom. Hoci išlo opäť o vedľajšiu úlohu, krása mladej baletky zaujala producentov a jej kariéra sa naplno rozbehla.

Najprv nahradila Miu Farrowovú v Detektívovi (1968), v rovnakom roku hviezdila po boku Steva McQuina v Bullitovom prípade. Už ako známa tvár z vtedajších blockbusterov ako Casino Royale (1968) a Letisko (1973) dokázala zaujať aj európsku kritiku. Dôvodom bola Truffatova snímka Americká noc (1973).

Slávna scéna z Hlbočiny.

Odvtedy sa záber filmov, v ktorých účinkovala, akoby rozdelil na dve vetvy. Na jednej strane bodovala v Hlbočine (1977) a médiá ju označovali za sexsymbol. Jej kúsok pod vodou sa stal inšpiráciou pre celosvetové šialenstvo v podobe súťaží Miss mokré tričko a časopis Newsweek ju určil za najkrajšiu filmovú herečku všetkých čias. Na druhej strane spolupracovala s režisérmi ako Roman Polanski, John Huston alebo George Cukor a inklinovala k charakterovému herectvu.

V roku 2014 získala Zlatý Glóbus. Pro prevzatí ceny neutajila svoje emócie.

"Je frustrujúce byť obsadzovaný do plytkých úloh,“ povedala v rozhovore pre Mid-Ocean News z roku 2004. "Viete, že stále môžete zo seba niečo odovzdať a namiesto toho kamera nakrúca len nejaké kríky za vami a vás si v skutočnosti nikto nevšíma.“

Jacqueline Bissetovú si však všímajú aj kritici. Z piatich nominácií na Zlatý glóbus jednu premenila na sošku a v roku 2010 získala za svoj prínos do kinematografie Rad francúzskej légie.

Zahrala si aj v snímke Vražda v Orient Expresse.

3× Jacqueline Bissetová

  • Nikdy sa nevydala, je bezdetná.
  • Dvakrát hrala Jackie Kennedyovú, a to vo filmoch Grécky magnát (1978) a Americký princ (2003).
  • Je krstnou mamou Angeliny Jolie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #jubileum #herečka #sexsymbol #Jacqueline Bissetová