Sophia Lorenová: Temperamentná popoluška

Jej život sa podobá rozprávke. Na začiatku bola bieda, vo finále však sláva a uznanie. Krásna Sophia Lorenová, ktorá nad konkurenciou vždy víťazila horúcim temperamentom, slávi osemdesiatku.

13.09.2014 12:00
Herečka Sophia Loren. Foto: ,
Herečka Sophia Loren.
debata

Keď ju Vittorio de Sica ako 26-ročnú obsadzoval do snímky o matke a dcére brániacich sa vojnovej beštialite, počítal s ňou pre postavu dcéry. Sophia Lorenová ho však presvedčila, že nie je len pekná tvárička, ale zvládne aj ťažkú rolu matky. O svojich kvalitách následne presvedčila aj celý svet – za snímku Vrchárka (1960) dokonca získala Oscara.

Práve svojej kráse, ktorou neprestáva uchvacovať dodnes, môže vďačiť za to, že sa jej smutné detstvo zmenilo na rozprávkový život zbožňovanej herečky. Narodila sa 20. septembra 1934 chudobnej Rimanke a mužovi, ktorý bol ženatý s inou. Vojnu prežila v štvrti pre chudobu, neraz nemali ani čo jesť. Svojho princa, producenta Carla Pontiho, stretla vďaka súťaži krásy, kde sa ako 14-ročná blysla. Mala šťastie? Na to ona neverí. To, čo sa podľa nej ráta, je túžba. „Vždy som chcela uspieť. To je moje tajomstvo,“ vravieva.

O 22 rokov starší Ponti dievčinu pretlačil do sveta filmu. Prvú titulnú rolu si zahrala v roku 1953 v adaptácii opery Aida a o štyri roky neskôr si už odomykala bránu do Hollywoodu úlohou v snímke Chlapec na delfínovi. V Amerike získala pozornosť aj románikom s Carym Grantom, s ktorým si zahrala v snímke Houseboat (1958). Grant ju vraj dokonca požiadal o ruku, svoje „áno“ však povedala až v roku 1966 svojmu dobrodincovi Pontimu, ktorý dovtedy riešil zložitý rozvod s prvou manželkou.

Začiatkom 60. rokov sa vrátila do Talianska a práve tu prežila vrchol svojej kariéry. Neorealizmus jej ponúkol kvalitné úlohy, v ktorých predviedla talent na verné stvárnenie emócií. Osobná skúsenosť s ťažkosťami života jej umožnila byť presvedčivou tam, kde iné len predstierali. V Taliansku našla aj svojho najznámejšieho filmového partnera – s Marcellom Mastroiannim ich spájal humor, temperament aj talent a ich spoločné snímky Včera, dnes a zajtra (1963), Manželstvo po taliansky (1963) či Kňazova manželka (1971) sa stali diváckymi hitmi. Žiarila aj po boku Paula Newmana, Charltona Hestona, Gregoryho Pecka a Marlona Branda.

Od 80. rokov si Lorenová svoje sily šetrí. Zamestnávala ju najmä starostlivosť o dvoch synov, netají sa tým, že rodinu vždy uprednostní. I keď by od idolu jej formátu mnohí očakávali bujarý milostný život, v manželstve so svojím objaviteľom Pontim zotrvala až do jeho smrti v roku 2007. Príležitostne sa ešte pred kameru rada postaví – naposledy napríklad v roku 2009 v muziká­li Nine.

3× Sophia Loren

  • Najskôr vystupovala ako Sophia Lazzaro – jej krása by totiž vraj dokázala prebudiť aj biblického Lazarusa.
  • V roku 1982 strávila 18 dní vo väzení, previnila sa krátením daní.
  • V divadle nikdy neúčinkovala. Z javiska má panickú hrôzu.
Rok 1953: Herečka Sophia Loren vo veku 19 rokov...
Rok 1953: Herečka Sophia Loren počas kostýmovej...
+21Rok 1953: Herečka Sophia Loren na zábere z...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jubileum #Sophia Loren #Marlon Brando