Comeback premietnu aj ilavským trestancom

Filmová projekcia vo väznici s najvyšším stupňom stráženia na Slovensku rozhodne nie je bežnou záležitosťou. Výnimku sa rozhodlo vedenie ilavskej basy urobiť v prípade novej snímky dokumentaristu Mira Rema s názvom Comeback, ktorá sa z veľkej časti odohráva práve za múrmi tohto ústavu. Dostať film do väzenia bolo aj veľkým prianím režiséra - jedine tak ho totiž môžu uvidieť aj hlavní aktéri snímky, ktorá sledovala ich rozpačité návraty na slobodu... a opäť za mreže.

24.10.2014 09:00
Comeback Foto:
Comeback premietnu aj tam, kde ho nakrúcali - v base.
debata

Trestanci a zamestnanci nápravno-výchovného ústavu v Ilave uvidia dokumentárny film Comeback počas špeciálnej projekcie v stredu 29. októbra. Spoločnosť im budú robiť aj tvorcovia snímky na čele s Mirom Remom, režisérom a scenáristom, ktorý svoj prvý celovečerný film nakrútil na podnet bývalého riaditeľa väznice.

Spomedzi niekoľkých stoviek recidivistov, čo väzenie obývajú, si filmár vybral siedmich, ktorých okrem zaujímavého osobného príbehu spájal aj blížiaci sa „výstup“, teda prepustenie. Zo sedmičky sa napokon vykryštalizovala dvojica – Miro z Bratislavy a Zlatko z Trenčína. Obaja basu opúšťali s jedinou túžbou – už sa do nej nikdy nevrátiť. Šance začať odznova sú však s históriou kriminálnika bez vzdelania a akejkoľvek inštitucionálnej opory veľmi malé.

Film Comeback mal svetovú premiéru v súťaži dokumentov 49. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Karlove Vary. Na Slovensku sa premietal film po prvýkrát na festivale Cinematik, kde získal cenu primátora mesta Piešťany. V kinodistribúcii je od 16. októbra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #comeback #Ilava #Miro Remo #recidivisti