Malý herec veľkých možností

Niektorí herci sú ako chameleóni, od roly k role sa menia na nepoznanie. Iní sa preslávia tak, že sú nezameniteľní. Dannyho DeVita si pomýliť nemožno, už vďaka jeho skromnému vzrastu. Malý veľký herec slávi sedemdesiatku.

15.11.2014 05:00
Danny DeVito Foto:
Herec Danny DeVito sa mal pôvodne stať kaderníkom.
debata

Americký herec, producent a režisér Danny DeVito sa preslávil komediálnou rolou dispečera Louieho v populárnom sitcome Taxi, za ktorú získal ceny Emmy aj Zlatý Glóbus. Na striebornom plátne však dokázal, že zvládne oveľa viac, než len rozosmievať. Jednu z prvých filmových úloh DeVitovi zveril Miloš Forman v snímke Prelet nad kukučím hniezdom (1975). K jeho nezabudnuteľným úlohám patrí postava zloducha Ralpa v dobrodružnej Honbe za diamantom (1984), gangstra Harryho v dráme Mafiáni (1986), komiksového záporáka Oswalda v trháku Batman sa vracia (1992), doktora Wormwooda v rodinnej Matilde (1996) či rola vydavateľa Sida v krimi L. A. – Prísne tajné (1997). Ani v pokročilejšom veku DeVito neuberá na svojom pracovnom tempe. Pravidelne hosťuje v populárnych televíznych projektoch a každý rok nakrúca aspoň jeden celovečerný film. Len nedávno napríklad ohlásil, že si zahrá vo voľnom pokračovaní bláznivej komédie Dvojčatá (1988), a to opať po boku Arnolda Schwarzeneggera.

Daniel Michael DeVito junior sa narodil v menšom mestečku v štáte New Jersey. Jeho meno nezaprie taliansky pôvod oboch rodičov. Už ako 14-ročný odišiel z domova – nastúpil do internátnej školy, aby neprepadol drogám, ktoré sa v jeho rodnom mestečku rozmáhali. Po maturite sa začal pripravovať na hereckú dráhu. Študoval na prestížnej manhattanskej škole, ktorá už pred ním vychovala hviezdy ako Grace Kelly, Lauren Bacall či Robert Redford. Začínal v divadle, kde sa zoznámil so svojou celoživotnou partnerkou Rheou Perlman – ich 30-ročné manželstvo sa síce pred niekoľkými rokmi rozpadlo, no už čoskoro spolu začali odznova a dodnes tvoria harmonický pár. Majú spolu troch potomkov.

Od začiatku svojej hereckej kariéry DeVito koketuje aj s réžiou. A nevzdáva sa, hoci väčšinu z jeho počinov dosiaľ kritika veľmi nechváli. Najnovšie vraj pripravuje film St. Sebastian o postapokalyp­tickom Rusku. Istejšiu ruku preukázal v úlohe producenta – jeho spoločnosť Jersey Films sa podieľala na kinohitoch Pulp Fiction, Muž na Mesiaci či Erin Brokovich. Okrem toho sa realizuje napríklad aj v gastronómii – jeho miamská reštaurácia podáva, ako inak, tradičné talianske dobroty. Ak však Dannyho DeVita niečo charakterizuje najvýstižnejšie, je to nepochybne široký úsmev, nadhľad a nezdolný optimizmus.

3× Danny DeVito

  • meria len 152 centimetrov, sám však tvrdí, že práve vďaka tomu „vytŕča z davu“
  • ešte než sa oženil, mal staromládenecký byt s Michaelom Douglasom
  • pôvodne sa chcel stať kaderníkom
Jednu z prvých filmových úloh dostal v dráme...
Arnold Schwarzenegger a Danny DeVito v komédii...
+2Ako zloduch v komiksovom kinohite Batman sa...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jubileum #sedemdesiatka #Danny DeVito #hollywoodsky herec