Česká hviezda so slovenskými koreňmi

Falošný čašník Dalibor Vrána či záletný ortopéd Arnošt Blažej. To sú len dve z desiatok úloh, ktoré dopomohli k hereckej nesmrteľnosti Josefovi Abrhámovi. Herec 14. decembra oslávi 75. narodeniny.

06.12.2014 05:00
Josef Abrhám Foto:
Josef Abrhám sa 14. decembra dožíva 75. narodenín.
debata (1)

Hoci sa jeho talentom a popularitou dnes pýši česká filmová a divadelná scéna, jeho korene siahajú aj na Slovensko. Josef Abrhám je totiž jediným žijúcim potomkom slovenského dramatika Jozefa Hollého, autora slávneho Kuba. Aj jeho herecká dráha sa začala práve na Slovensku, keď ho prijali na bratislavskú Vysokú školu múzických umení (jeho spolužiakom tu bol napríklad aj Milan Lasica). Po dvoch rokoch Abrhám nakoniec presedlal na pražskú DAMU, kde aj doštudoval. Začínal v divadle – slávnom Vinohradskom aj ako hosťujúci umelec Národného. Celkom po prvý raz sa postavil pred kameru v študentskom filme Věry Chytilovej Strop.

Kým prvá dekáda jeho kariéry Abrhámovi ponúkala skôr dramatické roly, koncom 70.¤rokov sa začal profilovať na svojského predstaviteľa postáv v komediálnych filmoch. Sám seba považuje skôr za introverta, skrytý zmysel pre humor pripisuje práve génom po slovenskom dedovi. V roku 1976 zvrat v jeho kariére naštartovala menšia rolička v kultovej komédii Marečku, podejte mi pero!, o dva roky už dostal výraznejší priestor v komédii Kulový blesk a v roku 1981 stvárnil svoju azda vôbec najnezabudnuteľnej­šiu rolu – prešibaného knihovníka, ktorý si po večeroch začne privyrábať ako falošný čašník v snímke Vrchní, prchni! Nielen s čašníckym motýlikom, ale aj v bielom lekárskom plášti si iste mnoho divákov Josefa Abrháma dokáže živo vybaviť. Stvárnil v ňom jednu z najvýraznejších postáv seriálu Nemocnice na kraji mesta – nadaného a sebavedomého ortopéda, ktorého slabinou sú však sukne kolegýň.

Ani v neskorších rokoch sa Josef Abrhám nestratil. Na svoj najzvučnejší herecký úspech v podobe Českého leva si počkal do roku 1993 – cenu získal za rolu v snímke Šakalí léta. Z posledných rokov Abrhámovej filmografie iste stoja za zmienku filmy Kráska v nesnázích (2006) či Odcházení (2011).

Hoci pred kamerou často stvárňuje mužov s bujarým súkromným životom, v tom vlastnom si dôsledne stráži pokoj a poriadok. Nerád poskytuje rozhovory a tvrdí, že život je len jeden a on už všetko podstatné dávno povedal. Už od roku 1976 je ženatý s hereckou kolegyňou Libušou Šafránkovou – vraj to bola láska na prvý pohľad a trvá až dodnes. Zo vzťahu vzišiel aj syn Josef Abrhám junior. Vyštudoval FAMU a sám je dramaturgom, scenáristom aj režisérom.

3 x Josef Abrhám

  • Ovláda bezchybnú slovenčinu, predviedol ju napríklad aj vo filmovej verzii hry Stanislava Štepku Konečná stanica.
  • Od 60. rokov pracuje prakticky stále. I tak má povesť herca, ktorý mnoho ponúk odmieta.
  • Svoje okrúhle narodeniny zrejme veľmi sláviť nebude – bránil sa gratuláciám, už keď prekročil prah sedemdesiatky.
Ako nezabudnuteľný podvodník Dalibor Vrána v...
Josef Abrhám ako člen detektívneho tíému v...
+3V snímke Žebrácká opera (1991).

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #herec #jubileum #Josef Abrhám #slovenské korene