Červený kapitán podľa Dominika Dána je už takmer hotový

Rekonštrukčné práce na cintoríne odhaľujú tajomstvo minulosti - lebku pochovaného kostolníka "zdobí" zatlčený klinec, a tak sa z jeho smrti stáva prípad pre kriminalistov. Na scénu prichádza detektív Richard Krauz a kauza, ktorej stopy neomylne vedú k ŠtB, mu nedá spávať. Rovnako ako tisíckam fanúšikov slovenského bestselleristu Dominika Dána, ktorý na tejto zápletke postavil dej jedného zo svojich románov.

22.01.2015 11:01
Červený kapitán, film Foto:
Maciej Stuhr (vľavo) a Marián Geišberg v snímke Červený kapitán, ktorá vzniká podľa rovnomenného románu Dominika Dána.
debata

Vizuálnu podobu Červeného kapitána si už čoskoro jeho čitatelia nebudú musieť len predstavovať. Vzniká podľa neho hviezdne obsadený celovečerný film, ktorý by sa do kín mal dostať už na jeseň.

Spisovateľ v utajení na pľaci

Fanúšikovia Dominika Dána si už iste zvykli na príjemnú skutočnosť, že dokáže každý rok vyprodukovať hneď dva romány. S nakrúcaním filmu podľa jeho šiestej knihy Červený kapitán to však také jednoduché nie je. Najmä ak ju považujete, tak ako režisér Michal Kollár, za svoju „srdcovú záležitosť“ a chcete, aby bol film taký poctivý, že uspokojí aj náročného autora knižnej predlohy. Slovensko-česko-poľský koprodukčný projekt, ktorý získal aj podporu z európskeho grantového systému MEDIA, vzniká už niekoľko rokov. Nakrúcať sa začal až vlani, no dnes už mu k dokončeniu chýba len málo. Na záver si tvorcovia nechali zápletku súkromia hlavného hrdinu, ktorého manželku si zahrá slovenská herečka Helena Krajčiová. „Rozhodli sme sa nakrúcanie celej tejto línie nechať až na koniec najmä preto, aby nám medzi jednotlivými scénami príliš nevyrástla detská predstaviteľka detektívovej dcéry,“ vysvetľuje Jana Kluková z produkčnej spoločnosti Fog'n'Desire Films.

Hlavného hrdinu vo filme stvárňuje „vychytený“ poľský herec Maciej Stuhr, ktorý sa objavil napríklad aj v koprodukčných snímkach Jahodové víno či eŠteBák. Jeho obsadenie do úlohy Richarda Krauza, rovnako ako samotný scenár, schvaľoval priamo Dominik Dán. Kým so stvárnením rovnomennej postavy v seriáli Kriminálka Staré mesto vyjadril autor v minulosti nespokojnosť, tentoraz si vraj veľmi pochvaľuje. „Maciej je skutočným alter egom Dominika Dána za mladi. Potvrdili to aj s manželkou, keď sa prišli, samozrejme inkognito, pozrieť na nakrúcanie,“ vraví Kluková. Bestsellerista je známy tým, že si starostlivo chráni svoju anonymitu.

V daždi na kúpalisku

Červený kapitán vzniká na území Česka, Poľska aj Slovenska. Veľkú časť z jeho záberov nakrútili v štúdiách na pražskom Barrandove, kde vznikla aj verná kópia kancelárie U dvoch levov, ktorá je východiskovým bodom detektívov Krauza a Burgera. Interiéry si vyžadovali mnoho dobových rekvizít – dej sa totiž odohráva v roku 1992, keď sa práve rozpadalo Československo. Oveľa viac však napokon štáb potrápili exteriéry. Počasie sa totiž napriek starostlivo vyberaným termínom nechcelo stotožniť s knižnou predstavou horúcich letných dní. „Nikdy sme vopred nevedeli, aké bude počasie. Improvizovať sme príliš nemohli, pretože každá lokácia si vyžadovala množstvo povolení a tie sa vzťahovali na presný termín. A tak napríklad v deň, keď práve najviac pršalo, sme nakrúcali na kúpalisku,“ spomína na menej veselé momenty nakrúcania režisér Michal Kollár.

Okrem Krajčiovej a Stuhra si vo filme zahrali aj Ladislav Chudík, Zuzana Kronerová, Marián Geišberg, Oldřich Kaiser či Michal Suchánek. Posledná klapka by mala na pľaci padnúť začiatkom leta a v septembri by už tvorcovia radi svoj film posunuli pred divákov. Tí sa naň, napokon, vraj už nedočkavo vypytujú – iste aj vďaka sľubnému traileru, ktorý sa na internete objavil ešte v decembri. Začne sa po premiére Červeného kapitána nakrúcať hneď ďalšia „dánovka“? „Bolo by to krásne a určite by o to bol aj záujem, no vznik Červeného kapitána je taký náročný, že teraz o takej ďalekej budúcnosti ešte naozaj neuvažujeme,“ vraví Jana Kluková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nový film #Dominik Dán #Červený kapitán