Peter Fonda: Život je pohár, ktorý preteká

Keď sa preháňal ako Captain America po nekonečných diaľniciach, zdalo sa, že naň čas nemá žiaden dosah. Tomu sa však nedá uniknúť ani na Harleyi. Hviezdny Peter Fonda dvadsiateho tretieho februára oslávi už 75. narodeniny.

21.02.2015 05:00
Peter Fonda Foto:
Peter Fonda oslávi 23. februára 75. narodeniny.
debata

Ak by ste sa Petra Fondu spýtali, či vníma pohár skôr ako poloprázdny, alebo poloplný odpovedal by takto: „Najradšej život vidím ako pohár, ktorý je taký plný, až preteká.“ Jeho sestra ho nazýva anarchistom, on sám si vystačí s priznaním, že si rád dopraje dosýtosti všetkých pôžitkov, ale aj trápení, ktoré tento svet ponúka. Potrebuje to pre svoje umenie aj neutíchajúcu chuť žiť.

Peter Fonda a Nancy Sinatra v roku 1966 vo... Foto: MGM
Fonda, Sinatra Peter Fonda a Nancy Sinatra v roku 1966 vo filme Divoká banda. Bol, ako inak, s motorkárskou tematikou.

Jeho detstvo tragicky poznačila samovražda matky, aj incident, pri ktorom si na svoje 11. narodeniny nechtiac strelil do žalúdka a takmer svojmu zraneniu podľahol. Vyrastať ako syn legendárneho herca Henryho Fondu napokon asi neprinášalo priveľa „štandardných“ situácií. I tak však Peter Fonda vykročil práve v otcových šľapajach a stal sa hercom – rovnako ako jeho nemenej slávna sestra Jane Fondová.

Začínal v rovnakom hereckom súbore ako kedysi jeho otec či Marlon Brando. Ešte než ho osud zavial do Hollywoodu, získal divadelnú prax na Broadwayi. Na plátne sa objavil v 60. rokoch 20. storočia a pre svoj chlapčenský šarm dostával najmä roly romantikov. V súkromí to bol však už vtedy poriadny búrlivák a vo voľnom čase rád vypustil paru napríklad aj s členmi kapiel The Beatles či Byrds. Aj sám sa venoval hudbe, naspieval a vydal dokonca niekoľko vlastných skladieb.

Najviac ho preslávila rola v kultovom... Foto: Columbia Pictures Corporation
Bezstarostná jazda Najviac ho preslávila rola v kultovom road-movie Bezstarostná jazda.

Zo zavádzajúcej škatuľky sladkého chlapca sa definitívne vymanil v druhej polovici 60. rokov. Najskôr stvárnil niekoľko úloh v béčkových filmoch s motorkárskou tematikou, potom na rovnaký námet napísal spolu s Dennisom Hopperom a Terrym Southernom kultové road-movie Bezstarostná jazda. Psychedelický film o dvoch nespútaných mladíkoch, ktorí sa vydajú na dobrodružnú cestu z Los Angeles do New Orleansu Fonda tiež produkoval a zahral si jednu z jeho hlavných úloh. Ako spoluautor scenára zaň získal nomináciu na Oscara. „Na prelome 60. a 70. rokov vzniklo toľko skvelých diel preto, že sme mali skutočné podnety. Filmárov, hudobníkov či spisovateľov – všetkých nás spájal odpor k vojne,“ zaspomínal si na kľúčové obdobie svojej kariéry aj života Fonda v rozhovore pre magazín Dans Les Coulisses.

Okrem pacifizmu však umelcov éry hippies spájali aj bujaré večierky. Drogový ošiaľ sa Fondovej kariére napokon stal takmer osudným – po tom, čo režíroval western Návrat domov (1971) a stvárnil hlavnú rolu snímky Väzenské blues (1977) sa takmer dve dekády potácal na okraji filmového sveta a na výslnie sa naplno vrátil až hororom Nadja z roku 1994. Hoci ho dnes vo výške zárobkov či počte cien už dávno predbehli iní – mladší a dravejší, Peter Fonda ostáva ikonou, bez ktorej by Hollywood nebol tým, čím je.

Peter Fonda si zahral napríklad aj po boku... Foto: Columbia Pictures
Ghost Rider Peter Fonda si zahral napríklad aj po boku Nicolasa Cagea v snímke Ghost Rider.

3× Peter Fonda

  • na spoločných drogových orgiách s The Beatles inšpiroval Johna Lennona k napísaniu skladby She Said, She Said
  • je zo slávneho hereckého rodu a štafetu po ňom prevzala aj jeho dcéra Bridget Fondová
  • v roku 1998 vydal knižnú autobiografiu s názvom Nehovor to ockovi

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jubileum #Peter Fonda #Bezstarostná jazda