Poliaci sú nadšení svojim prvým oscarovým úspechom

Soška Oscara, ktorú v nedeľu 23. februára získal v kategórii neanglicky hovorených filmov čiernobiely film Ida, vyvolala v Poľsku vlnu nadšenia.

24.02.2015 07:00
Pawel Pawlikowski Foto:
Pawel Pawlikowski priniesol Poľsku prvý oscarový úspech.
debata (3)

Prezident Bronislaw Komorowski vyhlásil, že prestížne ocenenie je dôkazom toho, že Poľsko má svetu čo ponúknuť. Ministerka kultúry Małgorzata Omilanowska zase Oscara považuje za historicky najväčší úspech poľskej kinematografie.

Snímka režiséra Pawla Pawlikowského sa odohráva v Poľsku na začiatku 60. rokov. Ide o komorný príbeh mladej mníšky, ktorá sa nečakane dozvedela o svojom židovskom pôvode, a spolu so svojou jedinou príbuznou v ňom za dramatických okolností zisťuje, čo sa s jej rodinou za vojny stalo. Dráma zaujala divákov aj kritikov a okrem iného vlani získala filmovú cenu Európskeho parlamentu LUX a niekoľko Európskych filmových cien.

„Pawlikowski ukázal, že sa aj s obmedzenými prostriedkami, statickou kamerou a niekoľkými málo hercami sa dá rozprávať intímny komorný príbeh s posolstvom, ktoré zasiahne ľudí na celom svete,“ pochválila režiséra Omilanowská.

Aj šéf Asociácie poľských filmových tvorcov Jacek Bromski sa domnieva, že Ida zabodovala práve tým, že jej príbeh je univerzálny a je rozprávaný nestranne a s citom. Ku gratulantom sa pripojila aj režisérka Agnieszka Hollandová, podľa ktorej je ocenená snímka výnimočná tým, že „poskytuje voľný priestor predstavivosti, čo divákovi dáva pocit, že videl niečo mimoriadne“.

„Natočil som čiernobiely film o túžbe po tichu a kontemplácii – a teraz som tu, v centre ruchu a pozornosti celého sveta. Život je plný prekvapení,“ komentoval sám päťdesiatsedemročný Pawlikowski ocenenie priamo v sále v Los Angeles.

Poľský film získal Oscara pre zahraničný film vôbec prvýkrát. Do nominácií sa predtým dostala napríklad práve Hollandová sa snímkou ​​V temnote, ktorý sa o Oscara uchádzal v roku 2012.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Ida #Oscar 2015