Filmová prehliadka aj pre milovníkov krásnych žien

Chýry o kráse, šarme, múdrosti a zábavnosti francúzskych dám a slečien vás určite neobišli. Úspešne ich pomáha šíriť aj vyhlásená frankofónna kinematografia a práve posledný rok bol na filmové príležitosti pre skvelé francúzske herečky obzvlášť bohatý.

12.03.2015 09:00
Sils Maria, film Foto:
K najatraktívnejším filmom v ponuke prehliadky Crème de la Crème nepochybne patrí Sils Maria. Zahrali si v ňom Juliette Binoche (vľavo) a Kristen Stewart.
debata

Dokumentuje to, napokon, aj program 2. ročníka filmovej prehliadky Týždeň francúzskeho filmu Crème de la Crème, ktorá sa začína už vo štvrtok 12. marca. Na plátna kín v štrnástich slovenských mestách prinesie napríklad aj čerstvé herecké výkony Marion Cotillard, Juliette Binoche, Catherine Deneuve či Charlotte Gainsbourg. Mnohé z filmov v jej programe ešte slovenský divák inde vidieť nemohol.

Prehliadku otvorí ľúbostný trojuholník

Už prvý z pestrej a bohatej kolekcie filmov, ktoré počas svojho sedemdenného trvania prehliadka Crème de la Crème prinesie, spĺňa obe vyššie uvedené kritériá – je o pôvabných Francúzkach a uvedú ho slovenskej premiére. Otvárací film prehliadky sa volá Tri srdcia a režisér Benoît Jacquot v ňom zachytil ľúbostný trojuholník jedného muža a dvoch sestier. Sokyne v láske si v dráme, ktorá mala svetovú premiéru na festivale v Benátkach, zahrali Chiara Mastroianni a Charlotte Gainsbourg.

V premiére uvedie podujatie aj snímku Sils Maria, v ktorej si okrem slávnej Juliette Binoche zahrala aj americká hviezda tínedžerských filmov Kristen Stewart (mimochodom, zatiaľ čo na domácej pôde zbierala dosiaľ skôr Zlaté maliny, Francúzi ju za výkon v tejto snímke ako celkom prvú Američanku ocenili svojím Cézarom za vedľajšiu rolu). Film je o zrelej herečke, ktorá je pri nakrúcaní remakeu filmu, čo ju kedysi preslávil, znepokojivo konfrontovaná s mladším obrazom seba samej. Ako prví ho videli diváci na vlaňajšom festivale v Cannes.

Pre fajnšmekerov aj detského diváka

V programe Crème de la Crème je aj novinka slávnej režisérskej dvojky bratov Dardennovcov Dva dni, jedna noc. Za stvárnenie ženy, ktorá má za krátky čas presvedčiť kolegov, nech sa vzdajú vlastných odmien, aby ona nemusela o prácu celkom prísť, si Marion Cotillard vyslúžila napríklad aj nomináciu na Oscara. Filmovým fajnšmekerom určite z programu prehliadky neunikne ani premiéra zatiaľ posledného filmu francúzskej filmovej legendy Jeana-Luca Godarda Zbohom jazyku. Týždeň francúzskeho filmu má niečo pre každého – nezabúda teda ani na detského diváka. Ponúka nadčasový rodinný príbeh o priateľstve medzi chlapcom a psom z malebného prostredia zasnežených Álp Bella a Sebastian, letný vánok plážovej dovolenky zase prinesie komédia Mikulášove šibalstvá na prázdninách.

Prehliadka Crème de la Crème, ktorú organizačne zastrešuje distribučná spoločnosť Film Europe, sa vo svojom druhom ročníku od 12. do 18. marca predstaví hneď v štrnástich slovenských mestách. Okrem Bratislavy (kde bude hneď v dvoch kinách Film Europe a Mladosť) tiež v Trenčíne, Banskej Bystrici, Nitre, Liptovskom Mikuláši, Martine, Modre, Košiciach, Prešove, Seredi, Žiline, Spišskej Novej Vsi, Poprade a Trnave.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmová prehliadka #Crème de la Crème #francúzsky film