Zomrel majster svetla, kameraman Andrew Lesnie

Oscarový kameraman Austrálčan Andrew Lesnie v pondelok nečakane umrel vo veku 59 rokov.

28.04.2015 10:48 , aktualizované: 16:42
Hobit: Smaugova pustatina Foto:
Martin Freeman v úlohe hobita Bilba v snímke, v ktorej za kamerou stál Andrew Lesnie.
debata (8)

Lesnie má na konte spoluprácu s mnohými významnými režisérmi i hollywoodskymi hviezdami. Bol dvorným kameramanom režiséra Petra Jacksona. Okrem fantasy trilógie Pán prsteňov sa kameramansky podieľal na jeho filmoch King Kong, Pevné puto aj trojdielnej adaptácii rovnomennej knihy Hobbit z dielne spisovateľa J.R.R. Tolkiena.

V roku 2002 získal Lesnie Oscara za film Pán prsteňov: Spoločenstvo prsteňa a v roku 2004 mu britskí akademici udelili cenu BAFTA za prácu na ďalšom diele úspešného fantasy Pán prsteňov: Návrat kráľa.

Andrew Lesnie vyštudoval Austrálsku filmovú, televíznu a rozhlasovú školu a po jej skončení zbieral skúsenosti v televízii. Po menej významných, zväčša nezávislých filmoch v 80. a 90. rokoch dostal Lesnie ponuku spolupracovať na filme Prasiatko Babe. Filmový prepis obľúbenej detskej knižky sa stal zásadným zlomom jeho kameramanskej kariéry. Rodinný príbeh si vyslúžil sedem nominácií na Oscara a Lesnieho si všimol režisér Peter Jackson, ktorý zostavoval filmársky tím pre pripravovanú trilógiu Pán prsteňov.

Jackson bol nadšený Lesnieho umeleckým výrazom natoľko, že mu okamžite ponúkol spoluprácu na všetkých troch častiach, ktorých nakrúcanie prebiehalo súčasne. Režisér ocenil jeho prácu s prirodzeným svetlom a v rozhovore pre portál The Hollywood Reporter priznal, že Lesnie dosiahol vo filme Prasiatko Babe presne taký magický pocit, aký potreboval pre svoje filmy. „Uchvátil ma spôsob, akým využíval zadné svetlo a slnko na vytvorenie magického efektu. Prasiatko Babe malo výraz ,väčší ako život', presne taký, aký som potreboval. Okamžite som sa pre Andrewa rozhodol.“

Novozélandský rodák Jackson tiež priznal, že chcel spolupracovať s krajanom. Do veľkej miery preto zavážil aj Lesnieho austrálsky pôvod. „Mali sme podobne vyvinutú citlivosť a tušil som, že by to mohlo dobre fungovať.“

Po skončení trilógie sa stal Lesnie Jacksonovým stálym spolupracovníkom, no nezostal len pri ňom. V roku 2007 bol hlavným kameramanom postapokalyptickej sci-fi drámy Ja, legenda, v ktorej hviezdi Will Smith. Film stojí predovšetkým na výraznej vizualite a obrazovej atmosfére, ktoré sú výsledkom kameramanovho umenia. Andrew Lesnie je tvorcom, ktorý zostal aj napriek hollywoodskym trendom a technologickým pokrokom principiálne verný svetlu a tieňu, z ktorého dokázal vyťažiť maximálny výraz. S režisérom Ruppertom Wyattom natočil film Zrodenie planéty opíc, ktorý získal Oscara za vizuálne efekty.

Lesnie, majster svetla, ako ho označil austrálsky herec Russell Crowe, s ktorým kameraman spolupracoval na jeho režijnom debute Cesta nádeje, dokázal vo svojej tvorbe pracovať s modernými digitálnymi technológiami bez toho, aby utrpela obrazová estetika. Bol to práve on, kto dodal Tolkienovmu papierovému svetu obrazovú atmosféru a dodal hĺbku jeho slovám. Aby bol schopný zachytiť výraz hercov a podať tak čo najautentickejší výkon pri natáčaní náročných bojových scén, neváhal sa obliecť do brnenia a s kamerou na pleci sa „bojov“ priamo zúčastniť.

Andrew Lesnie bol v roku 2002 Združením austrálskych kameramanov uvedený do Siene slávy a táto pocta mu právom patrí.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Peter Jackson #Pán prsteňov #Hobit #Andrew Lesnie